Empowerment van individuen en organisaties
  • Media en literatuur
  • 1 augustus 1945

Ramkisoen Chander

Laatste update: 5 december 2023

Ruud Chander werd op 1 augustus 1945 geboren in het district Nickerie. Zijn vader en zijn Barkimai kwamen als contractanten in 1912 naar Suriname. Het echtpaar bleef kinderloos. In 1930 trouwde de inmiddels succesvolle landbouwer en veehouder Chander met Patia Mahadewa uit Guyana. Uit dit huwelijk kwamen dertien kinderen voort en de twee moeders woonden samen in hetzelfde huis. Ruud was het achtste kind.

Ruud groeide als kind op in de Van Drimmelenpolder en in Nieuw-Nickerie. Op tienjarige leeftijd ging hij naar Rajpur, een katholiek internaat in Paramaribo (1955-1962). Het verblijf daar was voor zijn vorming en verdere ontwikkeling cruciaal. Negentien jaar oud studeerde hij af als leerkracht aan de Kweekschool in Paramaribo. Werkte tot 1973 als onderwijzer in Suriname en vertrok toen naar Nederland. Hier werkte hij in het onderwijs en werd in 1982 directeur van de Hammarskjöldschool in Den Haag. Studeerde geschiedenis aan de Haagse Leergangen en behaalde de MO-B akte Geschiedenis (1985) en via een avondstudie het doctoraal Geschiedenis (1988) aan de Universiteit Leiden. Na het behalen van zijn bul ging hij in 1989 werken als bestuursadviseur bij de gemeente Den Haag. Hij leerde hier het politiek en ambtelijk werk kennen. Die ervaring nam hij mee naar zijn volgende baan. In 1993 stapte hij over naar de omroep als directeur van een van de niet-ledengebonden landelijke omroepen. Hier kon hij zijn creativiteit, belangstelling en ervaring inzetten voor de nieuwe stichting Organisatie Hindoe Media (OHM). Samen met een groep medewerkers werkte hij aan het creatieve proces van het maken van televisie- en radioprogramma’s. Ook de nieuwe media kregen de nodige aandacht. Trots was hij ook op zijn geesteskind, het programmablad OHM VANI. Onder zijn leiding werd de kleine omroep een begrip, niet alleen onder de Hindoestanen maar ook onder de geïnteresseerde Nederlanders. Met het programma ‘de Bhagawád Gita’ (18 delen) bereikte OHM tussen de 100.000 en 200.000 kijkers op de zondagmiddag en zaterdagochtend. Zo maakte het grote publiek kennis met de hindoefilosofie en – cultuur. OHM gaf herkenning en erkenning aan de Hindoestaanse groep hier en in Suriname. De programma’s werden daar ook uitgezonden en de reacties waren zeer positief. OHM bracht ook transnationale verbindingen tot

stand met nazaten van contractanten in de Franse en (voormalige) Engelse koloniën. In 2008 ging Ruud met pensioen.

Naast zijn functies als bestuursadviseur en directeur van de omroep was hij maatschappelijk actief als bestuurder van verschillende instellingen zoals het Volksbuurtmuseum, theater De Meervaart, Multiculturele Televisie Nederland, Sociëteit Tagore en Stichting Loor. Ook was hij vanaf het begin van de oprichting van de Stichting Hindoeonderwijs in Nederland (SHON) tot 2016 voorzitter van de sollicitatiecommissie en adviseur van het bestuur.

Door zijn opvoeding, studie en werken in verschillende culturele omgevingen ervaart hij de multiculturele samenleving als verrijkend en stimulerend voor zijn ontwikkeling. Hij zoekt altijd de verbinding en treedt met een open geest en geïnteresseerd de ander tegemoet om toegang te krijgen tot het zelf van de ander. Hij vindt dat je ook over de schutting moet kijken en dat cultuur dynamisch is en culturen en elkaar wederzijds beïnvloeden.

‘Het leven heeft mij gezegend met veel vrienden en kennissen die mij hebben geïnspireerd en dat nog steeds doen’, aldus Ruud. Ook door zijn hobby’s lezen, schilderkunst, filosofie en wandelen met vrienden in de natuur probeert hij zijn werkelijkheid te vergroten. Ruud voelt zich nog altijd jong van geest in een gezond lichaam. ‘Mens Sana in Corpora Sago’ is een bekend motto. Het staat voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

Op 70-jarige leeftijd begon hij met schrijven. Zijn eerste historische vertelling ‘Gevangen in een web van zwarte letters’ is zeer goed ontvangen. Hij werkt nu aan deel twee: ‘Pioniers in de polder’. Hij verzorgt ook lezingen over slavernij en contractarbeid in bibliotheken en voor Haagse organisaties.

Ruud wil ook in Londen zijn onderzoek voorzetten en een wetenschappelijk werk schrijven over de laatste fase van de slavenhandel. Het zal een uitbreiding worden van zijn doctoraal scriptie. Het gaat eigenlijk over het ontstaan van de ‘De nieuwe kolonie Suriname’ (Nickerie en Coronie). Ook klimaat en ecologie heeft zijn belangstelling.

De liefde voor geschiedenis heeft hij vooral van zijn leraar André Loor meegekregen. Een verhalende historicus pur sang.

© 2024 Hum Log - Ontwikkeld door E-wolve

In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het ziekenhuis en binnen de huisartsenzorg. Tijdens mijn studententijd heb ik mijn bestuurlijke ervaring opgedaan binnen een internationale vereniging voor medisch studenten, International Federation of Medical Students Associations (IFMSA). Het platform richt zich op verbetering van Global Health in de samenleving. Daarnaast ben ik actief binnen een Surinaams- Hindostaans Islamitische vereniging, waarbij ik ondersteuning bied bij het organiseren van evenementen. Vanuit mijn thuisbasis ben ik opgegroeid met de Hindostaanse normen en waarden, maar tegelijkertijd begaf ik mij in een hele Nederlandse wereld voor school en sportactiviteiten. Desondanks ben ik mijn identiteit nooit verloren. Ik ben mij ervan bewust dat ik hierin niet de enige ben en vele jongeren van mijn generatie zich in dezelfde positie bevinden en wellicht voor dezelfde keuzes en dilemma’s staan. Binnen stichting Hum Log wil ik mijn bijdrage leveren door, samen met de jongeren in mijn generatie, de verbinding te zoeken met elkaar en onze identiteit, die verbonden kan zijn aan de samenleving waarin wij ons begeven.

Ik ben Shera Rostamkhan, woonachtig in het mooie Haagse. Getrouwd met Abdoel en moeder van Ali en Zarah. Ik ben werkzaam als planner bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor. Mijn hobby’s zijn sporten, lezen en muziek luisteren. Sedert begin dit jaar ben ik weer terug als bestuurslid van Hum Log. Mijn functie binnen het team is voornamelijk het organiseren van evenementen. Bij het organiseren van evenementen komt veel kijken. Van het regelen van een locatie tot de catering blijft een uitdaging, maar ook zo ontzettend leuk om te doen. Als het evenement succesvol is afgerond dan ben ik echt dankbaar en trots op ons team.

Ik vind het fijn om goed samen te werken en op de juiste manier in verbinding blijven met jezelf maar ook met een ander. Hierdoor zet je niet alleen jezelf maar ook een ander in zijn kracht. Mijn motto luidt: Leef je mooiste leven!

Ik ben Rohita Ramsaroep, geboren en getogen in Suriname, getrouwd met Anil Bhikhie en woonachtig in Zoetermeer.  Sinds 11 november 2023 ben ik bestuurslid bij Stichting Hum Log. Als lid wil ik me graag inzetten voor het verbeteren van de zichtbaarheid van de Hindostanen in Nederland. Ik kan mezelf omschrijven als een enthousiaste, gedreven en positief ingestelde vrouw. Ik hoop met mijn kenmerken een verrijking te zijn voor de Stichting. In het dagelijkse leven werk als ik freelance IT-consultant.   

Mijn naam is Koemar Gowricharn. Al vanaf mijn dertiende doe ik vrijwilligerswerk (sociaal, cultureel en maatschappelijk). De afgelopen vijf jaren ben ik in de functie van penningmeester betrokken bij Stichting Hum Log. Ik probeer mijn ervaringen te delen om zo de doelstellingen van de stichting te helpen verwezenlijken.  Mijn drijfveer is het vervullen van mijn dharma ten behoeve van de gemeenschap. 

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van onder andere Hindostanen en organisaties in de Nederlandse samenleving. Mijn vaardigheden, waarden en normen haal ik uit mijn dharma. Dit maakt dat ik met in achtneming van de dharma zoveel mogelijk mensen probeer te helpen. En wel op een eerlijke en respectvolle manier.  

Ik ben een gedreven jurist, werkzaam bij de Rechtbank Den Haag en gespecialiseerd in het staats-en bestuursrecht. Ik heb een buitengewone interesse in de Hindostaanse geschiedenis, maatschappelijke actualiteit en de politiek. Sinds mijn studententijd heb ik me voor diverse stichtingen en verenigingen ingezet binnen de Hindostaanse cultuur en gemeenschap. Ik streef ernaar om verbinding binnen de Hindostaanse gemeenschap te bewerkstelligen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de Hindostaanse identiteit in grotere mate wordt belicht, binnen en buiten de Hindostaanse gemeenschap. Het is, naar mijn mening, vooral belangrijk voor de Hindostaanse jongeren dat er meer bewustwording wordt gecreëerd over de Hindostaanse cultuur en identiteit. 

Ik ben geboren en getogen in Nickerie, Suriname en sinds 1977 woonachtig in Nederland. Ik kwam naar Nederland om bestuurskunde te studeren aan de Universiteit Twente. Na mijn afstuderen heb ik gewerkt op de faculteit Bedrijfskunde van de Universiteit Twente, bij de Kruisvereniging Twente en heb ik daarna diverse functies vervuld bij KPN. Thans ben ik als kantoormanager verbonden aan het Notariskantoor Lont & Lalmahomed.

Na mijn afstuderen in 1983 heb ik, naast mijn reguliere baan in het bedrijfsleven, vrijwel continue vrijwilligerswerk gedaan. Het is mijn overtuiging dat men zich moet inzetten voor de medemens en daarmee ook de gemeenschap moet dienen.

Ik word graag omringd door mensen die ook deze overtuiging delen en die een positieve drive hebben. Ik krijg hier energie van en voel me gemotiveerd om het beste uit mezelf te halen. Dit past ook bij mijn karakter welke zich kenmerkt als een gedreven, verbindende en resultaatgerichte persoon.

Ik wil dan ook als voorzitter van Stichting Hum Log mijn idealen en prioriteiten nastreven.

Ik ben Savitri Changoe en sinds de oprichting ben ik nauw betrokken bij Stichting Hum Log. Momenteel vervul ik daar de rol van secretaris. Mijn missie is gericht op het positief verbinden en bevorderen van de Hindostaanse gemeenschap.

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van Hindostanen in de samenleving. Mijn kenmerken zijn toewijding, doortastendheid en een professionele aanpak. Ik communiceer op een open en eerlijke wijze, waarbij ik service- en resultaatgericht te werk ga.

Dit maakt mij niet alleen een gewaardeerd lid, maar ook een betrokken kracht binnen Stichting Hum Log. Daar zet ik mijn vaardigheden in voor het welzijn en de ontwikkeling van de Hindostaanse gemeenschap.