Empowerment van individuen en organisaties
  • Sociaal en maatschappelijk
  • 19 augustus 1963

Radjin Thakoerdin

Laatste update: 4 december 2023

De heer Thakoerdin kwam op 9-jarige leeftijd naar Nederland. Na zijn middelbare school ging hij naar de Sociale Academie. Hij voltooide zijn militaire dienstplicht in 1986 en begon in 1987 aan de studie politicologie in Leiden, die hij niet voltooide. Hij vervulde verschillende functies en was onder meer van 1990 -1995 werkzaam bij het Sociaal Cultureel Planbureau waar zijn interesse in het uitgeven van boeken werd gewekt. Hij volgde opleidingen in onder meer Public Relations & Voorlichting, Reclame en DTP/Typografie/Multimedia. 

In 1990 richtte hij het Communicatiebureau (thans Uitgeverij) Sampreshan op. Sampreshan is het Sanskriet woord voor communicatie. Deze naam werd door de heer J.H. Adhin aan hem gesuggereerd. Ook het logo (vliegende zwaan) is geïnspireerd op het oude India waar zwanen werden ingezet om informatie uit te wisselen. Hij begon met het verzorgen en uitgeven van publicaties van diverse Hindostaanse organisaties, waaronder het blad De Olifant een uitgave van de VHP Sympathisanten Nederland van welke organisatie hij in 1989 de medeoprichter was. Ook verzorgde hij enige jaren de periodiek van de Organisatie Hindoe Media (OHM-Vani) en verschillende publicaties van de Wereld Hindu Federatie Nederland.

Vanuit het streven een bijdrage te leveren aan behoud en ontwikkeling van het Hindostaanse erfgoed legde hij zich toe op het uitgeven van publicaties over de Hindostaanse geschiedenis, cultuur, religie, veelal op non-commerciële basis. In 1993 begon hij met het tijdschrift Hindorama dat in eerste instantie alleen uitkwam als themablad ter gelegenheid van de Hindostaanse Immigratie in 1993 en in 1998. In 2000 werd het omgezet in een toonaangevend glossy tijdschrift dat tot 2005 tweemaandelijks verscheen. Dit tijdschrift werd veel gelezen en onderling uitgewisseld binnen de Hindostaanse gemeenschap. Het aantal abonnementen was helaas onvoldoende om het tijdschrift na vijf jaargangen, die voor het overgrote deel uit eigen middelen werden bekostigd, te kunnen voortzetten. Andere publicaties zijn onder meer: Dharm-Karm – Inleidende Ethische Beschouwingen (vierde druk) van Jnan Adhin (1996); Sarnámi woordenboek (2004), 500 Spreekwoorden en gezegden uit het Sarnámi en Hindi (2006) en Hindi woordenboek (2016), samengesteld door Eline Santokhi en Lydius Nienhuis; Hindostanen (2003) – Chan Choenni en Kanta Adhin (red)(2003); Geschiedenis van Hindostanen 1873-2015 – Chan Choenni (2021); Hindostaanse ouderen in Nederland – Chan Choenni, Sandra Kalidien en Kanta Adhin (red) (2008), alsmede een Suriname jaarkalender (2005) t.g.v 30 jaar onafhankelijkheid en een Immigratie jaarkalender (2023) t.g.v. 150 jaar Hindostaanse Immigratie. Recent publiceerde hij Stille Winden, Droge Zeeën, de Nederlandse vertaling van een Engelstalige roman van de uit Mauritius afkomstige Vinod Busjeet, die als nakomeling van Indiase contractarbeiders over zijn jeugd op Mauritius schrijft.

In de periode 2007-2016 was hij minder actief met Sampreshan vanwege verblijf in het buitenland met zijn partner die was uitgezonden voor haar werk. In 2019 startte hij in samenwerking met de stichting Jnan Adhin Instituut (JAI) de website Hindorama.com, een digitale voortzetting van het tijdschrift Hindorama. De site bevat uitgebreide informatie over Hindostanen en andere Surinaamse bevolkingsgroepen in de vorm van artikelen, opiniestukken, interviews en poëzie. 

© 2024 Hum Log - Ontwikkeld door E-wolve

In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het ziekenhuis en binnen de huisartsenzorg. Tijdens mijn studententijd heb ik mijn bestuurlijke ervaring opgedaan binnen een internationale vereniging voor medisch studenten, International Federation of Medical Students Associations (IFMSA). Het platform richt zich op verbetering van Global Health in de samenleving. Daarnaast ben ik actief binnen een Surinaams- Hindostaans Islamitische vereniging, waarbij ik ondersteuning bied bij het organiseren van evenementen. Vanuit mijn thuisbasis ben ik opgegroeid met de Hindostaanse normen en waarden, maar tegelijkertijd begaf ik mij in een hele Nederlandse wereld voor school en sportactiviteiten. Desondanks ben ik mijn identiteit nooit verloren. Ik ben mij ervan bewust dat ik hierin niet de enige ben en vele jongeren van mijn generatie zich in dezelfde positie bevinden en wellicht voor dezelfde keuzes en dilemma’s staan. Binnen stichting Hum Log wil ik mijn bijdrage leveren door, samen met de jongeren in mijn generatie, de verbinding te zoeken met elkaar en onze identiteit, die verbonden kan zijn aan de samenleving waarin wij ons begeven.

Ik ben Shera Rostamkhan, woonachtig in het mooie Haagse. Getrouwd met Abdoel en moeder van Ali en Zarah. Ik ben werkzaam als planner bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor. Mijn hobby’s zijn sporten, lezen en muziek luisteren. Sedert begin dit jaar ben ik weer terug als bestuurslid van Hum Log. Mijn functie binnen het team is voornamelijk het organiseren van evenementen. Bij het organiseren van evenementen komt veel kijken. Van het regelen van een locatie tot de catering blijft een uitdaging, maar ook zo ontzettend leuk om te doen. Als het evenement succesvol is afgerond dan ben ik echt dankbaar en trots op ons team.

Ik vind het fijn om goed samen te werken en op de juiste manier in verbinding blijven met jezelf maar ook met een ander. Hierdoor zet je niet alleen jezelf maar ook een ander in zijn kracht. Mijn motto luidt: Leef je mooiste leven!

Ik ben Rohita Ramsaroep, geboren en getogen in Suriname, getrouwd met Anil Bhikhie en woonachtig in Zoetermeer.  Sinds 11 november 2023 ben ik bestuurslid bij Stichting Hum Log. Als lid wil ik me graag inzetten voor het verbeteren van de zichtbaarheid van de Hindostanen in Nederland. Ik kan mezelf omschrijven als een enthousiaste, gedreven en positief ingestelde vrouw. Ik hoop met mijn kenmerken een verrijking te zijn voor de Stichting. In het dagelijkse leven werk als ik freelance IT-consultant.   

Mijn naam is Koemar Gowricharn. Al vanaf mijn dertiende doe ik vrijwilligerswerk (sociaal, cultureel en maatschappelijk). De afgelopen vijf jaren ben ik in de functie van penningmeester betrokken bij Stichting Hum Log. Ik probeer mijn ervaringen te delen om zo de doelstellingen van de stichting te helpen verwezenlijken.  Mijn drijfveer is het vervullen van mijn dharma ten behoeve van de gemeenschap. 

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van onder andere Hindostanen en organisaties in de Nederlandse samenleving. Mijn vaardigheden, waarden en normen haal ik uit mijn dharma. Dit maakt dat ik met in achtneming van de dharma zoveel mogelijk mensen probeer te helpen. En wel op een eerlijke en respectvolle manier.  

Ik ben een gedreven jurist, werkzaam bij de Rechtbank Den Haag en gespecialiseerd in het staats-en bestuursrecht. Ik heb een buitengewone interesse in de Hindostaanse geschiedenis, maatschappelijke actualiteit en de politiek. Sinds mijn studententijd heb ik me voor diverse stichtingen en verenigingen ingezet binnen de Hindostaanse cultuur en gemeenschap. Ik streef ernaar om verbinding binnen de Hindostaanse gemeenschap te bewerkstelligen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de Hindostaanse identiteit in grotere mate wordt belicht, binnen en buiten de Hindostaanse gemeenschap. Het is, naar mijn mening, vooral belangrijk voor de Hindostaanse jongeren dat er meer bewustwording wordt gecreëerd over de Hindostaanse cultuur en identiteit. 

Ik ben geboren en getogen in Nickerie, Suriname en sinds 1977 woonachtig in Nederland. Ik kwam naar Nederland om bestuurskunde te studeren aan de Universiteit Twente. Na mijn afstuderen heb ik gewerkt op de faculteit Bedrijfskunde van de Universiteit Twente, bij de Kruisvereniging Twente en heb ik daarna diverse functies vervuld bij KPN. Thans ben ik als kantoormanager verbonden aan het Notariskantoor Lont & Lalmahomed.

Na mijn afstuderen in 1983 heb ik, naast mijn reguliere baan in het bedrijfsleven, vrijwel continue vrijwilligerswerk gedaan. Het is mijn overtuiging dat men zich moet inzetten voor de medemens en daarmee ook de gemeenschap moet dienen.

Ik word graag omringd door mensen die ook deze overtuiging delen en die een positieve drive hebben. Ik krijg hier energie van en voel me gemotiveerd om het beste uit mezelf te halen. Dit past ook bij mijn karakter welke zich kenmerkt als een gedreven, verbindende en resultaatgerichte persoon.

Ik wil dan ook als voorzitter van Stichting Hum Log mijn idealen en prioriteiten nastreven.

Ik ben Savitri Changoe en sinds de oprichting ben ik nauw betrokken bij Stichting Hum Log. Momenteel vervul ik daar de rol van secretaris. Mijn missie is gericht op het positief verbinden en bevorderen van de Hindostaanse gemeenschap.

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van Hindostanen in de samenleving. Mijn kenmerken zijn toewijding, doortastendheid en een professionele aanpak. Ik communiceer op een open en eerlijke wijze, waarbij ik service- en resultaatgericht te werk ga.

Dit maakt mij niet alleen een gewaardeerd lid, maar ook een betrokken kracht binnen Stichting Hum Log. Daar zet ik mijn vaardigheden in voor het welzijn en de ontwikkeling van de Hindostaanse gemeenschap.