Mohamed Rashid Pierkhan werd geboren op 10 januari 1939 in het district Nickerie als zoon van Noer Pierkhan.
De grondslag voor de mediaonderneming van de Pierkhan’s werd gelegd toen Noer Pierkhan onder de naam ACME Service op 10 maart 1957 een radioprogramma in het Sarnami Hindi begon bij Radio Paramaribo (Rapar). Het programma was razend populair. De vele advertenties, die werden aangeboden, waren aanleiding om een eigen advertentiebureau op te richten onder de naam First Indian Advertising Agency. Een dieptepunt voltrok zich in het leven van Rashid toen zijn vader in 1966 op 48 jarige leeftijd kwam te overlijden. In datzelfde jaar verloor hij zijn moeder, grootvader en grootmoeder. Pierkhan was ambtenaar was en aan de Surinaamse Rechtsschool studeerde, werd in een klap belast met grote verantwoordelijkheden. Hij nam daarvoor ontslag bij de overheid en staakte zijn studie. Veel medewerking ondervond hij van Wilfred Lionarons die toen directeur van Rapar was. In 1974 nam hij de aandelen van het radiostation over. Hij slaagde erin om met scherp zakelijk inzicht en gedurfd ondernemersgeest het bedrijf steeds te verbreden. Zo legde hij zich, naast de elektronische media (radio en televisie met verschillende frequenties in Paramaribo en Nickerie), in 2002 ook toe op informatieverschaffing via de geschreven pers.
Hij volgde de voetsporen van zijn vader Noer Pierkhan op mediagebied en was in het dagelijkse leven een van de stuwende krachten achter Rapar Broadcasting Network. Rashid was decennialang de stem van de Hindostaanse omroep in Suriname. Als hij plaats nam achter de microfoon, voerde hij de omroepkwaliteit gelijk op tot een hoger niveau. De kracht en de toon van zijn stem kende geen barrières in de ether. Of het ging om een advertentie of een overlijdensbericht, hij wist altijd op de juiste toon de maximale aandacht te trekken. Pierkhan was decennialang de stem van de hindostaanse omroep in Suriname.
Hij verzorgde nog enkele radioprogramma’s waaronder het zeer populaire programma Kal Aaj Aur Kal. Een talkshow die zich kon verheugen op een grote luisterdichtheid en actieve participatie van velen in de samenleving. Met het programma Kal Aaj Aur Kal vertolkte hij dagelijks de stem van het volk op het gebied van de actualiteit. Hier moesten vooral misstappen van het overheidsbeleid het ontgelden en hij vertolkte dit vaak in zeer platte humoristische bewoordingen die aan duidelijkheid niets te wensen over liet.
Op sociaal-educatief en cultureel gebied had hij ook grote verdiensten. Zo heeft hij met de organisatie ‘Cultural & Art Promotion’ vele grote buitenlandse artiesten naar Suriname gehaald en de culturele banden van Suriname met Guyana, Trinidad & Tobago en India helpen verstevigen. Hij was bescheiden en werkte het liefst achter de schermen van waaruit hij zijn onderneming het beste kon besturen.
Rashid heeft ook grote populariteit verworven vanwege zijn functioneren als voorzitter van de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV). Hij heeft ruim 21 jaren deze overkoepelende religieuze organisatie geleid. Het is hem gelukt om samen met zijn, doorgaans zelf uitgekozen team van hoofdbestuursleden en ondersteund door vaste commissies en werkgroepen, de SIV te leiden naar een hoogtepunt welke vele andere verenigingen als voorbeeld mag dienen. Mede vanwege zijn inzichten en bijzondere kwaliteiten heeft hij de SIV op nationaal en internationaal niveau op de kaart gezet. Het Caraïbisch gebied, de Verenigde Staten, Europa, India, Pakistan, Indonesië en nog vele andere landen onderhouden tot op heden goede relaties met de SIV. Vanwege zijn bijzondere inzet was Hadji Rashid Pierkhan door het hoofdkwartier van de Ahmadiyya Anjuman Isha’at-i-Islam, de AAII, met haar zetel in Lahore (Pakistan), officieel aangesteld als coördinator voor de regio van de West Indies (Suriname, Guyana, Trinidad & Tobago). Aan deze erefunctie heeft de zeer kundige SIV-voorzitter ook naar volle tevredenheid van de respectieve landen invulling gegeven. Het compleet voorbereiden en het opzetten van het Cultureel Centrum SIV, naast de sierlijke en stijlvolle hoofdmoskee, behoort ook tot één van de vele hoogtepunten. Als bekroning voor het vele goede werk op religieus gebied heeft dhr. M.R. Pierkhan in het jaar 1999 de ‘Sitara-e-Ahmadiyyat’ opgespeld gekregen, de hoogste onderscheiding van de SIV. Behalve dat hij zelf voorzitter was van de SIV, had hij ook oog en oor voor andere religies. Zij kwamen ruim aan bod bij zijn omroepbedrijf.
Van de President van de Republiek Suriname ontving hij in 1999 voor zijn verdiensten op nationaal niveau, de onderscheiding Grootmeester van de Ere Orde van de Gele Ster. Hierdoor werd hij benoemd tot Ridder.
Op 13 juli 2005 is aan de levensloopbaan van deze voor Suriname zeer markante persoon een eind gekomen. Met zijn heengaan heeft Suriname
© 2024 Hum Log - Ontwikkeld door E-wolve
In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het ziekenhuis en binnen de huisartsenzorg. Tijdens mijn studententijd heb ik mijn bestuurlijke ervaring opgedaan binnen een internationale vereniging voor medisch studenten, International Federation of Medical Students Associations (IFMSA). Het platform richt zich op verbetering van Global Health in de samenleving. Daarnaast ben ik actief binnen een Surinaams- Hindostaans Islamitische vereniging, waarbij ik ondersteuning bied bij het organiseren van evenementen. Vanuit mijn thuisbasis ben ik opgegroeid met de Hindostaanse normen en waarden, maar tegelijkertijd begaf ik mij in een hele Nederlandse wereld voor school en sportactiviteiten. Desondanks ben ik mijn identiteit nooit verloren. Ik ben mij ervan bewust dat ik hierin niet de enige ben en vele jongeren van mijn generatie zich in dezelfde positie bevinden en wellicht voor dezelfde keuzes en dilemma’s staan. Binnen stichting Hum Log wil ik mijn bijdrage leveren door, samen met de jongeren in mijn generatie, de verbinding te zoeken met elkaar en onze identiteit, die verbonden kan zijn aan de samenleving waarin wij ons begeven.
Ik ben Shera Rostamkhan, woonachtig in het mooie Haagse. Getrouwd met Abdoel en moeder van Ali en Zarah. Ik ben werkzaam als planner bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor. Mijn hobby’s zijn sporten, lezen en muziek luisteren. Sedert begin dit jaar ben ik weer terug als bestuurslid van Hum Log. Mijn functie binnen het team is voornamelijk het organiseren van evenementen. Bij het organiseren van evenementen komt veel kijken. Van het regelen van een locatie tot de catering blijft een uitdaging, maar ook zo ontzettend leuk om te doen. Als het evenement succesvol is afgerond dan ben ik echt dankbaar en trots op ons team.
Ik vind het fijn om goed samen te werken en op de juiste manier in verbinding blijven met jezelf maar ook met een ander. Hierdoor zet je niet alleen jezelf maar ook een ander in zijn kracht. Mijn motto luidt: Leef je mooiste leven!
Ik ben Rohita Ramsaroep, geboren en getogen in Suriname, getrouwd met Anil Bhikhie en woonachtig in Zoetermeer. Sinds 11 november 2023 ben ik bestuurslid bij Stichting Hum Log. Als lid wil ik me graag inzetten voor het verbeteren van de zichtbaarheid van de Hindostanen in Nederland. Ik kan mezelf omschrijven als een enthousiaste, gedreven en positief ingestelde vrouw. Ik hoop met mijn kenmerken een verrijking te zijn voor de Stichting. In het dagelijkse leven werk als ik freelance IT-consultant.
Mijn naam is Koemar Gowricharn. Al vanaf mijn dertiende doe ik vrijwilligerswerk (sociaal, cultureel en maatschappelijk). De afgelopen vijf jaren ben ik in de functie van penningmeester betrokken bij Stichting Hum Log. Ik probeer mijn ervaringen te delen om zo de doelstellingen van de stichting te helpen verwezenlijken. Mijn drijfveer is het vervullen van mijn dharma ten behoeve van de gemeenschap.
Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van onder andere Hindostanen en organisaties in de Nederlandse samenleving. Mijn vaardigheden, waarden en normen haal ik uit mijn dharma. Dit maakt dat ik met in achtneming van de dharma zoveel mogelijk mensen probeer te helpen. En wel op een eerlijke en respectvolle manier.
Ik ben een gedreven jurist, werkzaam bij de Rechtbank Den Haag en gespecialiseerd in het staats-en bestuursrecht. Ik heb een buitengewone interesse in de Hindostaanse geschiedenis, maatschappelijke actualiteit en de politiek. Sinds mijn studententijd heb ik me voor diverse stichtingen en verenigingen ingezet binnen de Hindostaanse cultuur en gemeenschap. Ik streef ernaar om verbinding binnen de Hindostaanse gemeenschap te bewerkstelligen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de Hindostaanse identiteit in grotere mate wordt belicht, binnen en buiten de Hindostaanse gemeenschap. Het is, naar mijn mening, vooral belangrijk voor de Hindostaanse jongeren dat er meer bewustwording wordt gecreëerd over de Hindostaanse cultuur en identiteit.
Ik ben geboren en getogen in Nickerie, Suriname en sinds 1977 woonachtig in Nederland. Ik kwam naar Nederland om bestuurskunde te studeren aan de Universiteit Twente. Na mijn afstuderen heb ik gewerkt op de faculteit Bedrijfskunde van de Universiteit Twente, bij de Kruisvereniging Twente en heb ik daarna diverse functies vervuld bij KPN. Thans ben ik als kantoormanager verbonden aan het Notariskantoor Lont & Lalmahomed.
Na mijn afstuderen in 1983 heb ik, naast mijn reguliere baan in het bedrijfsleven, vrijwel continue vrijwilligerswerk gedaan. Het is mijn overtuiging dat men zich moet inzetten voor de medemens en daarmee ook de gemeenschap moet dienen.
Ik word graag omringd door mensen die ook deze overtuiging delen en die een positieve drive hebben. Ik krijg hier energie van en voel me gemotiveerd om het beste uit mezelf te halen. Dit past ook bij mijn karakter welke zich kenmerkt als een gedreven, verbindende en resultaatgerichte persoon.
Ik wil dan ook als voorzitter van Stichting Hum Log mijn idealen en prioriteiten nastreven.
Ik ben Savitri Changoe en sinds de oprichting ben ik nauw betrokken bij Stichting Hum Log. Momenteel vervul ik daar de rol van secretaris. Mijn missie is gericht op het positief verbinden en bevorderen van de Hindostaanse gemeenschap.
Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van Hindostanen in de samenleving. Mijn kenmerken zijn toewijding, doortastendheid en een professionele aanpak. Ik communiceer op een open en eerlijke wijze, waarbij ik service- en resultaatgericht te werk ga.
Dit maakt mij niet alleen een gewaardeerd lid, maar ook een betrokken kracht binnen Stichting Hum Log. Daar zet ik mijn vaardigheden in voor het welzijn en de ontwikkeling van de Hindostaanse gemeenschap.