Empowerment van individuen en organisaties
  • Juridisch en financieel

Lachman Soedamah

Laatste update: 6 december 2023

In het schilderachtige Surinaamse rijstdistrict Nickerie, omringd door weelderige rijstvelden en de warme omhelzing van de zon, zag Lachman Soedamah het levenslicht op 1 mei 1958. Het was in deze bescheiden omgeving dat de kiemen werden gezaaid voor zijn levenslange streven naar rechtvaardigheid en menselijke waardigheid. Als jonge jongen was hij getuige van de schrijnende ongelijkheid en onrechtvaardigheid waarmee families werden geconfronteerd tijdens het wegen van padi, en zag hij hoe hun stemmen werden gedempt door machtige groothandelaren. Deze ervaringen vormden de brandstof die zijn pad zou verlichten. Deze vroege indrukken smeedden zijn vastberadenheid om advocaat te worden, een verdediger van gerechtigheid en gelijkheid voor degenen die anders verstoken zouden blijven van eerlijke behandeling en kansen.

Met vastberadenheid en ijver volgde Lachman het pad van educatie. Hij doorliep de Lagere School, de MULO school en het VWO in Suriname, waarna hij zijn horizon verbreedde aan de Universiteit van Suriname en later aan de Universiteit van Amsterdam. Met een diploma in de rechten op zak en een schat aan kennis begon Lachman aan zijn carrière als advocaat, vastbesloten om zijn roeping te vervullen: de stem van de weerlozen vertegenwoordigen.

Het spectrum van zaken waarbij Lachman betrokken was, strekte zich uit tot vliegrampen, vreemdelingenzaken, mensenrechten en tal van andere uitdagingen. Maar het was zijn vasthoudende inzet voor Surinaamse belangen in Nederland die zijn toewijding nog duidelijker illustreerde. Als een ware bruggenbouwer tussen culturen en gemeenschappen gebruikte hij zijn gave voor communicatie en netwerken om banden te smeden die verder reiken dan geografische grenzen. Hij streed voor erkenning van de Surinaamse identiteit en investeerde zijn tijd en energie om een inclusieve maatschappij te vormen.

Buiten zijn beroepsmatige inspanningen toont het persoonlijke profiel van Lachman een man van wijsheid en deugdzaamheid. Hij is niet alleen een positieve en onafhankelijke denker, maar ook een fervent pleitbezorger van gelijkheid en diversiteit. Zijn betrokkenheid bij de maatschappij is diep geworteld, gestoeld op een leven van onzelfzuchtige inzet om de wereld om hem heen te verbeteren. Hij heeft vertrouwen in de onbenutte potentie van elk individu en hecht waarde aan eigenschappen als teamwork, veerkracht en loyaliteit. Deze eigenschappen weerspiegelen het ware leiderschap dat voortkomt uit dienstbaarheid aan anderen. Naast zijn indrukwekkende levensloop heeft Lachman Soedamah ook de intellectuele wereld verrijkt. Zijn proefschrift, “Suriname compleet? Een studie over de mogelijke bijdrage van het volkenrecht aan de oplossing van de Surinaamse grensgeschillen”, getuigt van zijn diepgaande kennis en zijn toewijding aan het vinden van oplossingen voor complexe vraagstukken. Bovendien heeft Lachman meerdere publicaties en artikelen op zijn naam staan, waarin hij zijn inzichten over juridische en maatschappelijke onderwerpen deelt. Zijn betrokkenheid bij debatten, lezingen en conferenties, inclusief zijn inspanningen voor de Surinaamse diaspora inzake dubbele nationaliteit, getuigen van zijn voortdurende toewijding aan de verbetering van zijn gemeenschap en daarbuiten. Lachman Soedamah, een naam die synoniem staat voor gerechtigheid, verbinding en hoop. Zijn levensverhaal is niet alleen een bron van inspiratie, maar een oproep tot actie voor anderen om op te staan, bruggen te bouwen en samen te streven naar een wereld waarin iedereen gelijke kansen en respect verdient.

© 2024 Hum Log - Ontwikkeld door E-wolve

In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het ziekenhuis en binnen de huisartsenzorg. Tijdens mijn studententijd heb ik mijn bestuurlijke ervaring opgedaan binnen een internationale vereniging voor medisch studenten, International Federation of Medical Students Associations (IFMSA). Het platform richt zich op verbetering van Global Health in de samenleving. Daarnaast ben ik actief binnen een Surinaams- Hindostaans Islamitische vereniging, waarbij ik ondersteuning bied bij het organiseren van evenementen. Vanuit mijn thuisbasis ben ik opgegroeid met de Hindostaanse normen en waarden, maar tegelijkertijd begaf ik mij in een hele Nederlandse wereld voor school en sportactiviteiten. Desondanks ben ik mijn identiteit nooit verloren. Ik ben mij ervan bewust dat ik hierin niet de enige ben en vele jongeren van mijn generatie zich in dezelfde positie bevinden en wellicht voor dezelfde keuzes en dilemma’s staan. Binnen stichting Hum Log wil ik mijn bijdrage leveren door, samen met de jongeren in mijn generatie, de verbinding te zoeken met elkaar en onze identiteit, die verbonden kan zijn aan de samenleving waarin wij ons begeven.

Ik ben Shera Rostamkhan, woonachtig in het mooie Haagse. Getrouwd met Abdoel en moeder van Ali en Zarah. Ik ben werkzaam als planner bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor. Mijn hobby’s zijn sporten, lezen en muziek luisteren. Sedert begin dit jaar ben ik weer terug als bestuurslid van Hum Log. Mijn functie binnen het team is voornamelijk het organiseren van evenementen. Bij het organiseren van evenementen komt veel kijken. Van het regelen van een locatie tot de catering blijft een uitdaging, maar ook zo ontzettend leuk om te doen. Als het evenement succesvol is afgerond dan ben ik echt dankbaar en trots op ons team.

Ik vind het fijn om goed samen te werken en op de juiste manier in verbinding blijven met jezelf maar ook met een ander. Hierdoor zet je niet alleen jezelf maar ook een ander in zijn kracht. Mijn motto luidt: Leef je mooiste leven!

Ik ben Rohita Ramsaroep, geboren en getogen in Suriname, getrouwd met Anil Bhikhie en woonachtig in Zoetermeer.  Sinds 11 november 2023 ben ik bestuurslid bij Stichting Hum Log. Als lid wil ik me graag inzetten voor het verbeteren van de zichtbaarheid van de Hindostanen in Nederland. Ik kan mezelf omschrijven als een enthousiaste, gedreven en positief ingestelde vrouw. Ik hoop met mijn kenmerken een verrijking te zijn voor de Stichting. In het dagelijkse leven werk als ik freelance IT-consultant.   

Mijn naam is Koemar Gowricharn. Al vanaf mijn dertiende doe ik vrijwilligerswerk (sociaal, cultureel en maatschappelijk). De afgelopen vijf jaren ben ik in de functie van penningmeester betrokken bij Stichting Hum Log. Ik probeer mijn ervaringen te delen om zo de doelstellingen van de stichting te helpen verwezenlijken.  Mijn drijfveer is het vervullen van mijn dharma ten behoeve van de gemeenschap. 

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van onder andere Hindostanen en organisaties in de Nederlandse samenleving. Mijn vaardigheden, waarden en normen haal ik uit mijn dharma. Dit maakt dat ik met in achtneming van de dharma zoveel mogelijk mensen probeer te helpen. En wel op een eerlijke en respectvolle manier.  

Ik ben een gedreven jurist, werkzaam bij de Rechtbank Den Haag en gespecialiseerd in het staats-en bestuursrecht. Ik heb een buitengewone interesse in de Hindostaanse geschiedenis, maatschappelijke actualiteit en de politiek. Sinds mijn studententijd heb ik me voor diverse stichtingen en verenigingen ingezet binnen de Hindostaanse cultuur en gemeenschap. Ik streef ernaar om verbinding binnen de Hindostaanse gemeenschap te bewerkstelligen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de Hindostaanse identiteit in grotere mate wordt belicht, binnen en buiten de Hindostaanse gemeenschap. Het is, naar mijn mening, vooral belangrijk voor de Hindostaanse jongeren dat er meer bewustwording wordt gecreëerd over de Hindostaanse cultuur en identiteit. 

Ik ben geboren en getogen in Nickerie, Suriname en sinds 1977 woonachtig in Nederland. Ik kwam naar Nederland om bestuurskunde te studeren aan de Universiteit Twente. Na mijn afstuderen heb ik gewerkt op de faculteit Bedrijfskunde van de Universiteit Twente, bij de Kruisvereniging Twente en heb ik daarna diverse functies vervuld bij KPN. Thans ben ik als kantoormanager verbonden aan het Notariskantoor Lont & Lalmahomed.

Na mijn afstuderen in 1983 heb ik, naast mijn reguliere baan in het bedrijfsleven, vrijwel continue vrijwilligerswerk gedaan. Het is mijn overtuiging dat men zich moet inzetten voor de medemens en daarmee ook de gemeenschap moet dienen.

Ik word graag omringd door mensen die ook deze overtuiging delen en die een positieve drive hebben. Ik krijg hier energie van en voel me gemotiveerd om het beste uit mezelf te halen. Dit past ook bij mijn karakter welke zich kenmerkt als een gedreven, verbindende en resultaatgerichte persoon.

Ik wil dan ook als voorzitter van Stichting Hum Log mijn idealen en prioriteiten nastreven.

Ik ben Savitri Changoe en sinds de oprichting ben ik nauw betrokken bij Stichting Hum Log. Momenteel vervul ik daar de rol van secretaris. Mijn missie is gericht op het positief verbinden en bevorderen van de Hindostaanse gemeenschap.

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van Hindostanen in de samenleving. Mijn kenmerken zijn toewijding, doortastendheid en een professionele aanpak. Ik communiceer op een open en eerlijke wijze, waarbij ik service- en resultaatgericht te werk ga.

Dit maakt mij niet alleen een gewaardeerd lid, maar ook een betrokken kracht binnen Stichting Hum Log. Daar zet ik mijn vaardigheden in voor het welzijn en de ontwikkeling van de Hindostaanse gemeenschap.