Empowerment van individuen en organisaties
  • Media en literatuur
  • 15 april 1956

Kanta Adhin

Laatste update: 4 december 2023

Na de lagere en middelbare school in Paramaribo te hebben doorlopen, studeerde Kanta Adhin in 1978 in Leiden af in Internationaal Recht waarna ze drie jaren in Suriname op het Ministerie van Buitenlandse zaken werkzaam was. In 1983 keerde zij terug naar Nederland en studeerde in 1986 in Leiden af in Nederlands Recht. Van 1986 tot en met 2022 was zij werkzaam op het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in diverse functies zowel in Den Haag als op ambassades. In Ierland was zij in de periode 2007-2008 bijna een jaar lang fungerend ambassadeur. Haar titels (mr. drs.) gebruikt zij alleen wanneer strikt noodzakelijk. 

In Nederland is zij sedert 1986 actief in de discussie over integratie van minderheden met behoud van de eigen culturele identiteit. Na publicatie van het essay Het multiculturele drama van Paul Scheffer in 2000 en 9/11 in 2001 raakte het concept multiculturele samenleving in diskrediet. Vanuit het perspectief dat beleving van de eigen cultuur een mensenrecht is, verwerpt zij het standpunt dat een multiculturele samenleving gedoemd is te mislukken. Zij meent wel dat men zich voor cultuurbehoud niet alleen afhankelijk moet stellen van subsidies, maar vooral ook eigen verantwoordelijkheid moet nemen. De uitdaging is om beleving van de eigen cultuur en interactie met de heersende cultuur op harmonieuze wijze te laten plaatsvinden. Dit thema komt regelmatig naar voren in haar columns en lezingen. 

Van 1986 tot en met 1998 was zij secretaris van de organisatie Wereld Hindu Federatie Nederland (WHFN) die onder meer tot doel had de hindoegemeenschap in Nederland een harmonieus en dynamisch deel te laten uitmaken van de samenleving en het ondersteunen en/of ontwikkelen van (internationale) activiteiten. Zij speelde een belangrijke rol bij de door WHFN in 1988 georganiseerde Internationale Hindu Conferentie in Den Haag, de eerste internationale Hindu conferentie in Nederland en na Londen (1983), Kopenhagen (1985) de derde in Europa. In WHFN-verband legde zij zich toe op verslaglegging en publicaties over thema’s als Milieu en Vedische normen en waarden (1988), Hindoeïsme en Politieke Tolerantie (1991), Hindoeïsme en Gezondheidszorg (1992), Hindoeïsme en Sociale Betrokkenheid (1993). Namens WHFN maakte ze deel uit van het oprichtingsbestuur van de Organisatie Hindoe Media (OHM), maar besloot haar bestuurslidmaatschap te beëindigen omdat deelbelangen daar de overhand bleven hebben. Deelbelangen mogen er zijn, maar wanneer er een overkoepelend belang is, moet men over zijn eigen schaduw kunnen heen springen.

Vanaf 1998 was zij hoofdredacteur van het tijdschrift Hindorama dat in 1998 eerst als immigratiethemanummer verscheen en van 2000-2005 als tweemaandelijks tijdschrift. Hindorama stond bekend als kwalitatief hoogwaardig en serieus en was verreweg het bekendste magazine binnen de Hindostaanse gemeenschap. Voorts was zij betrokken bij publicaties over Hindostanen in Nederland, te weten: Hindostanen (2003) – Chan Choenni en Kanta Adhin (red)(2003) en Hindostaanse ouderen in Nederland – Chan Choenni, Sandra Kalidien en Kanta Adhin (red) (2008) en is zij momenteel met Chan Choenni bezig zijn publicatie Geschiedenis van Hindostanen 1873-2015 (2021) te bewerken naar Geschiedenis van Hindostanen 1873-2023

Zij is voorzitter van de in 2004 opgerichte stichting Jnan Adhin Instituut (JAI) en zet zich in dat verband in voor overdracht van kennis over de Surinaamse cultuur en geschiedenis en die van Surinaamse Hindostanen, in het bijzonder, met het doel deze op waardige wijze in te bedden in de Nederlandse samenleving. Sedert 2019 is zij eindredacteur van de mede door JAI ondersteunde website Hindorama.com. Zij schrijft columns, artikelen en geeft lezingen in het bijzonder over de Surinaams-Hindostaanse cultuur en emancipatie.

© 2024 Hum Log - Ontwikkeld door E-wolve

In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het ziekenhuis en binnen de huisartsenzorg. Tijdens mijn studententijd heb ik mijn bestuurlijke ervaring opgedaan binnen een internationale vereniging voor medisch studenten, International Federation of Medical Students Associations (IFMSA). Het platform richt zich op verbetering van Global Health in de samenleving. Daarnaast ben ik actief binnen een Surinaams- Hindostaans Islamitische vereniging, waarbij ik ondersteuning bied bij het organiseren van evenementen. Vanuit mijn thuisbasis ben ik opgegroeid met de Hindostaanse normen en waarden, maar tegelijkertijd begaf ik mij in een hele Nederlandse wereld voor school en sportactiviteiten. Desondanks ben ik mijn identiteit nooit verloren. Ik ben mij ervan bewust dat ik hierin niet de enige ben en vele jongeren van mijn generatie zich in dezelfde positie bevinden en wellicht voor dezelfde keuzes en dilemma’s staan. Binnen stichting Hum Log wil ik mijn bijdrage leveren door, samen met de jongeren in mijn generatie, de verbinding te zoeken met elkaar en onze identiteit, die verbonden kan zijn aan de samenleving waarin wij ons begeven.

Ik ben Shera Rostamkhan, woonachtig in het mooie Haagse. Getrouwd met Abdoel en moeder van Ali en Zarah. Ik ben werkzaam als planner bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor. Mijn hobby’s zijn sporten, lezen en muziek luisteren. Sedert begin dit jaar ben ik weer terug als bestuurslid van Hum Log. Mijn functie binnen het team is voornamelijk het organiseren van evenementen. Bij het organiseren van evenementen komt veel kijken. Van het regelen van een locatie tot de catering blijft een uitdaging, maar ook zo ontzettend leuk om te doen. Als het evenement succesvol is afgerond dan ben ik echt dankbaar en trots op ons team.

Ik vind het fijn om goed samen te werken en op de juiste manier in verbinding blijven met jezelf maar ook met een ander. Hierdoor zet je niet alleen jezelf maar ook een ander in zijn kracht. Mijn motto luidt: Leef je mooiste leven!

Ik ben Rohita Ramsaroep, geboren en getogen in Suriname, getrouwd met Anil Bhikhie en woonachtig in Zoetermeer.  Sinds 11 november 2023 ben ik bestuurslid bij Stichting Hum Log. Als lid wil ik me graag inzetten voor het verbeteren van de zichtbaarheid van de Hindostanen in Nederland. Ik kan mezelf omschrijven als een enthousiaste, gedreven en positief ingestelde vrouw. Ik hoop met mijn kenmerken een verrijking te zijn voor de Stichting. In het dagelijkse leven werk als ik freelance IT-consultant.   

Mijn naam is Koemar Gowricharn. Al vanaf mijn dertiende doe ik vrijwilligerswerk (sociaal, cultureel en maatschappelijk). De afgelopen vijf jaren ben ik in de functie van penningmeester betrokken bij Stichting Hum Log. Ik probeer mijn ervaringen te delen om zo de doelstellingen van de stichting te helpen verwezenlijken.  Mijn drijfveer is het vervullen van mijn dharma ten behoeve van de gemeenschap. 

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van onder andere Hindostanen en organisaties in de Nederlandse samenleving. Mijn vaardigheden, waarden en normen haal ik uit mijn dharma. Dit maakt dat ik met in achtneming van de dharma zoveel mogelijk mensen probeer te helpen. En wel op een eerlijke en respectvolle manier.  

Ik ben een gedreven jurist, werkzaam bij de Rechtbank Den Haag en gespecialiseerd in het staats-en bestuursrecht. Ik heb een buitengewone interesse in de Hindostaanse geschiedenis, maatschappelijke actualiteit en de politiek. Sinds mijn studententijd heb ik me voor diverse stichtingen en verenigingen ingezet binnen de Hindostaanse cultuur en gemeenschap. Ik streef ernaar om verbinding binnen de Hindostaanse gemeenschap te bewerkstelligen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de Hindostaanse identiteit in grotere mate wordt belicht, binnen en buiten de Hindostaanse gemeenschap. Het is, naar mijn mening, vooral belangrijk voor de Hindostaanse jongeren dat er meer bewustwording wordt gecreëerd over de Hindostaanse cultuur en identiteit. 

Ik ben geboren en getogen in Nickerie, Suriname en sinds 1977 woonachtig in Nederland. Ik kwam naar Nederland om bestuurskunde te studeren aan de Universiteit Twente. Na mijn afstuderen heb ik gewerkt op de faculteit Bedrijfskunde van de Universiteit Twente, bij de Kruisvereniging Twente en heb ik daarna diverse functies vervuld bij KPN. Thans ben ik als kantoormanager verbonden aan het Notariskantoor Lont & Lalmahomed.

Na mijn afstuderen in 1983 heb ik, naast mijn reguliere baan in het bedrijfsleven, vrijwel continue vrijwilligerswerk gedaan. Het is mijn overtuiging dat men zich moet inzetten voor de medemens en daarmee ook de gemeenschap moet dienen.

Ik word graag omringd door mensen die ook deze overtuiging delen en die een positieve drive hebben. Ik krijg hier energie van en voel me gemotiveerd om het beste uit mezelf te halen. Dit past ook bij mijn karakter welke zich kenmerkt als een gedreven, verbindende en resultaatgerichte persoon.

Ik wil dan ook als voorzitter van Stichting Hum Log mijn idealen en prioriteiten nastreven.

Ik ben Savitri Changoe en sinds de oprichting ben ik nauw betrokken bij Stichting Hum Log. Momenteel vervul ik daar de rol van secretaris. Mijn missie is gericht op het positief verbinden en bevorderen van de Hindostaanse gemeenschap.

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van Hindostanen in de samenleving. Mijn kenmerken zijn toewijding, doortastendheid en een professionele aanpak. Ik communiceer op een open en eerlijke wijze, waarbij ik service- en resultaatgericht te werk ga.

Dit maakt mij niet alleen een gewaardeerd lid, maar ook een betrokken kracht binnen Stichting Hum Log. Daar zet ik mijn vaardigheden in voor het welzijn en de ontwikkeling van de Hindostaanse gemeenschap.