Empowerment van individuen en organisaties
  • Onderwijs en wetenschap
  • 24 januari 1927
  • 16 januari 2002

Jnan Adhin

Laatste update: 4 december 2023

De heer Jnan Adhin werd te Ornamibo geboren in een landbouwersgezin. Zijn vader, die bekend stond als Mahajan Ramadhin, vestigde zich in 1896 in Suriname na beëindiging van zijn contractarbeid in voormalig Brits-Guyana. Adhins moeder was in 1894 als tweejarige in Suriname aangekomen met haar moeder. Jnan Adhin was het zevende kind in een gezin van negen. Hij bleek hoogbegaafd. Op zijn zestiende was hij hulponderwijzer en op zijn twintigste hoofd van een lagere school met LO-aktes Nederlands, Engels, Wiskunde en Tekenen. In 1948 huwde hij de in Paramaribo geboren en getogen Esha Nandelall.

In 1952 vertrok hij voor een jaar naar India waar hij filosofie en vergelijkende taalwetenschappen studeerde (bachelor of arts). In 1958 vertrok hij met het hele gezin naar Nederland. Daar rondde hij in drie jaar tijd de studies rechten, niet-westerse sociale wetenschappen, wijsbegeerte & pedagogiek en culturele antropologie af en promoveerde cum laude in de economische wetenschappen. Dit leverde hem vijf academische titels op. Terug in Suriname was hij voor korte tijd directeur van het bureau Volkslectuur van het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling. Hij werd politiek actief in de Hindostaanse partij VHP en was tweemaal minister van Justitie & Politie (1963-1967 en 1969-1973) en minister van Onderwijs (1971-1972). Daarnaast gaf hij aan de Universiteit van Suriname en verschillende andere hogere onderwijsinstellingen colleges en bleef voortdurend actief op cultureel maatschappelijk gebied. Hij was aan talloze organisaties verbonden, alsook aan culturele en literaire vakbladen. Adhin heeft op alle denkbare gebieden gepubliceerd: taalkunde en filosofie, religie en cultuur, opvoeding en onderwijs, staats- en administratief recht, huwelijks- en kinderrecht, sociale economie en geschiedenis. In 1980 trok hij zich terug uit de actieve politiek en vervulde voornamelijk de rol van adviseur. Hij was vicevoorzitter van de VHP en na het overlijden van Jagernath Lachmon in oktober 2001 vervulde hij gedurende een hele korte periode de rol van voorzitter.

Naast zijn veelzijdige kwaliteiten op wetenschappelijk en bestuurlijk gebied was Adhin een cultureel activist die zich inzette voor een gelijkwaardige positie van alle etnisch-culturele groepen in Suriname. Hij was een groot kenner van de Vedantische filosofie. Met het aan de Rig-Ved ontleende beginsel van ‘eenheid in verscheidenheid, geen eenvormigheid’ pleitte hij in 1957 voor een cultuursynthese waarbij verschillende tradities en godsdiensten naast elkaar bestaan, maar worden geschraagd door een diepere eenheid. Hij zag geen heil in uniformiteit van godsdienst en cultuur, zoals de dominante Creoolse bevolkingsgroep voorstond. Toen werd hem gebrek aan nationalisme verweten. Inmiddels wordt de culturele verscheidenheid (bromkidjari) als vanzelfsprekend beschouwd.

Zijn opvattingen waren ook de motor voor de emancipatie van de Hindostaanse taal en het groeiende zelfbewustzijn van Hindostanen. Hij vond dat elke groep de eigen taal moest kunnen behouden en tot ontwikkeling brengen, terwijl het Nederlands als eenheidstaal fungeert. Hij introduceerde de naam Sarnámi Hindostáni voor het in Suriname gesproken Hindostaans, later kortweg Sarnámi naar

analogie van het Sranang(tongo). In zijn proefschrift van 1961 poneerde hij de stelling dat het Sarnámi Hindostáni op dezelfde gronden een Surinaamse taal is als het Creools (zogenaamde Neger-Engels) en dat het Creools daarom niet als hét Surinaams moet worden beschouwd.

In de politiek was hij de ideoloog van de VHP en zijn filosofie van eenheid in verscheidenheid was de grondslag voor de verbroederingspolitiek van VHP-leider Jagernath Lachmon. Als minister van Justitie & Politie heeft hij veel nieuwe wetgeving tot stand gebracht en oude wetten aangepast aan veranderde inzichten. In 1971 werd het verbod op de traditionele Afrikaanse godsverering (winti) opgeheven omdat dit discriminatie op godsdienstig gebied betekende. In 1973 werd het huwelijksrecht herzien om daarin de Aziatische huwelijkswetgeving in gemoderniseerde vorm te integreren; hij sprak van surinamisering van het huwelijksrecht. Hierbij werd onder meer de mogelijkheid voor moslims om het huwelijk door verstoting te ontbinden, afgeschaft. Hij paste de vereisten aan voor functies bij de politie, die waren toegeschreven op Creolen, waardoor ook Hindostanen en Javanen konden worden benoemd.

Jnan Adhin vertegenwoordigde een unieke combinatie van kennis, wijsheid en maatschappelijke bewogenheid en geldt als een van de grote figuren van de Surinaamse geschiedenis. Hij was een patriot in hart en nieren. Daarnaast was hij voor veel Hindostanen zowel in intellectueel als in moreel opzicht een rolmodel en voor veel Surinamers hun goeroe.

Hem vielen vele eretitels en decoraties toe, zowel in Suriname en Nederland als in andere landen. Hier wordt volstaan met het noemen van: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (1967); Commandeur in de Orde van Oranje Nassau (1974); Officier in de Ereorde van de Gele Ster (1978) Commandeur in de Ereorde van de Palm (1992) en Grootofficier in de Ereorde van de Palm (1998). Biografische vermeldingen zijn opgenomen in diverse Who’s Who publicaties (Caribisch Gebied, Verenigd Koninkrijk, VSA, India, Italië), alsook in de Encyclopedie van Suriname (1977) en in de bundel “Surinaamse Schrijvers en Dichters” (1989). Op 10 november 2023 is een borstbeeld van de heer Adhin onthuld aan de dr. Sophie Redmondstraat te Paramaribo.

© 2024 Hum Log - Ontwikkeld door E-wolve

In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het ziekenhuis en binnen de huisartsenzorg. Tijdens mijn studententijd heb ik mijn bestuurlijke ervaring opgedaan binnen een internationale vereniging voor medisch studenten, International Federation of Medical Students Associations (IFMSA). Het platform richt zich op verbetering van Global Health in de samenleving. Daarnaast ben ik actief binnen een Surinaams- Hindostaans Islamitische vereniging, waarbij ik ondersteuning bied bij het organiseren van evenementen. Vanuit mijn thuisbasis ben ik opgegroeid met de Hindostaanse normen en waarden, maar tegelijkertijd begaf ik mij in een hele Nederlandse wereld voor school en sportactiviteiten. Desondanks ben ik mijn identiteit nooit verloren. Ik ben mij ervan bewust dat ik hierin niet de enige ben en vele jongeren van mijn generatie zich in dezelfde positie bevinden en wellicht voor dezelfde keuzes en dilemma’s staan. Binnen stichting Hum Log wil ik mijn bijdrage leveren door, samen met de jongeren in mijn generatie, de verbinding te zoeken met elkaar en onze identiteit, die verbonden kan zijn aan de samenleving waarin wij ons begeven.

Ik ben Shera Rostamkhan, woonachtig in het mooie Haagse. Getrouwd met Abdoel en moeder van Ali en Zarah. Ik ben werkzaam als planner bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor. Mijn hobby’s zijn sporten, lezen en muziek luisteren. Sedert begin dit jaar ben ik weer terug als bestuurslid van Hum Log. Mijn functie binnen het team is voornamelijk het organiseren van evenementen. Bij het organiseren van evenementen komt veel kijken. Van het regelen van een locatie tot de catering blijft een uitdaging, maar ook zo ontzettend leuk om te doen. Als het evenement succesvol is afgerond dan ben ik echt dankbaar en trots op ons team.

Ik vind het fijn om goed samen te werken en op de juiste manier in verbinding blijven met jezelf maar ook met een ander. Hierdoor zet je niet alleen jezelf maar ook een ander in zijn kracht. Mijn motto luidt: Leef je mooiste leven!

Ik ben Rohita Ramsaroep, geboren en getogen in Suriname, getrouwd met Anil Bhikhie en woonachtig in Zoetermeer.  Sinds 11 november 2023 ben ik bestuurslid bij Stichting Hum Log. Als lid wil ik me graag inzetten voor het verbeteren van de zichtbaarheid van de Hindostanen in Nederland. Ik kan mezelf omschrijven als een enthousiaste, gedreven en positief ingestelde vrouw. Ik hoop met mijn kenmerken een verrijking te zijn voor de Stichting. In het dagelijkse leven werk als ik freelance IT-consultant.   

Mijn naam is Koemar Gowricharn. Al vanaf mijn dertiende doe ik vrijwilligerswerk (sociaal, cultureel en maatschappelijk). De afgelopen vijf jaren ben ik in de functie van penningmeester betrokken bij Stichting Hum Log. Ik probeer mijn ervaringen te delen om zo de doelstellingen van de stichting te helpen verwezenlijken.  Mijn drijfveer is het vervullen van mijn dharma ten behoeve van de gemeenschap. 

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van onder andere Hindostanen en organisaties in de Nederlandse samenleving. Mijn vaardigheden, waarden en normen haal ik uit mijn dharma. Dit maakt dat ik met in achtneming van de dharma zoveel mogelijk mensen probeer te helpen. En wel op een eerlijke en respectvolle manier.  

Ik ben een gedreven jurist, werkzaam bij de Rechtbank Den Haag en gespecialiseerd in het staats-en bestuursrecht. Ik heb een buitengewone interesse in de Hindostaanse geschiedenis, maatschappelijke actualiteit en de politiek. Sinds mijn studententijd heb ik me voor diverse stichtingen en verenigingen ingezet binnen de Hindostaanse cultuur en gemeenschap. Ik streef ernaar om verbinding binnen de Hindostaanse gemeenschap te bewerkstelligen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de Hindostaanse identiteit in grotere mate wordt belicht, binnen en buiten de Hindostaanse gemeenschap. Het is, naar mijn mening, vooral belangrijk voor de Hindostaanse jongeren dat er meer bewustwording wordt gecreëerd over de Hindostaanse cultuur en identiteit. 

Ik ben geboren en getogen in Nickerie, Suriname en sinds 1977 woonachtig in Nederland. Ik kwam naar Nederland om bestuurskunde te studeren aan de Universiteit Twente. Na mijn afstuderen heb ik gewerkt op de faculteit Bedrijfskunde van de Universiteit Twente, bij de Kruisvereniging Twente en heb ik daarna diverse functies vervuld bij KPN. Thans ben ik als kantoormanager verbonden aan het Notariskantoor Lont & Lalmahomed.

Na mijn afstuderen in 1983 heb ik, naast mijn reguliere baan in het bedrijfsleven, vrijwel continue vrijwilligerswerk gedaan. Het is mijn overtuiging dat men zich moet inzetten voor de medemens en daarmee ook de gemeenschap moet dienen.

Ik word graag omringd door mensen die ook deze overtuiging delen en die een positieve drive hebben. Ik krijg hier energie van en voel me gemotiveerd om het beste uit mezelf te halen. Dit past ook bij mijn karakter welke zich kenmerkt als een gedreven, verbindende en resultaatgerichte persoon.

Ik wil dan ook als voorzitter van Stichting Hum Log mijn idealen en prioriteiten nastreven.

Ik ben Savitri Changoe en sinds de oprichting ben ik nauw betrokken bij Stichting Hum Log. Momenteel vervul ik daar de rol van secretaris. Mijn missie is gericht op het positief verbinden en bevorderen van de Hindostaanse gemeenschap.

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van Hindostanen in de samenleving. Mijn kenmerken zijn toewijding, doortastendheid en een professionele aanpak. Ik communiceer op een open en eerlijke wijze, waarbij ik service- en resultaatgericht te werk ga.

Dit maakt mij niet alleen een gewaardeerd lid, maar ook een betrokken kracht binnen Stichting Hum Log. Daar zet ik mijn vaardigheden in voor het welzijn en de ontwikkeling van de Hindostaanse gemeenschap.