Empowerment van individuen en organisaties
  • Onderwijs en wetenschap
    Politiek en bestuur
  • 21 augustus 1938

Evert Guillaume Gonesh

Laatste update: 4 december 2023

Evert Guillaume Gonesh (21 augustus 1938), voorheen bekend als Evert Guillaume Azimullah is een Surinaams voormalig diplomaat. Na afronding van zijn opleiding aan de Algemene Middelbare School (AMS) in Suriname, vertrok Evert Gonesh naar Nederland voor de studie Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

In Nederland kwam hij al snel in contact met de Surinaamse Jongerenvereniging Manan (bezinning). Om deze Haagse vereniging een landelijkere uitstraling te geven, had maatschappelijk werker Harry Ganpat contact gezocht met een aantal Hindostaanse studenten in Amsterdam, onder wie Evert Gonesh, Dolf Mitrasing en Waldo Ramdihal. De Utrechtse student geneeskunde William Lutchman werd de ideoloog en eerste voorzitter van Manan. De vereniging moest een Hindostaanse pendant worden van de Creoolse vereniging Ons Suriname in Amsterdam. Bezinning op de Surinaams-Hindostaanse cultuur was haar belangrijkste doelstelling.

Er werden lezingen en toneelvoorstellingen georganiseerd, maar er werd ook muziek gemaakt door de eigen Manan-band, die Kauwali-band heette als ze voor Surinaamse moslims optraden. Een belangrijke actie van het bestuur betrof de uitgave van een boek ter gelegenheid van de herdenking van 90 jaar Hindostaanse immigratie in Suriname. Onder verantwoordelijkheid van het driemanschap Gonesh-Ganpat-Lutchman verscheen in 1963 het boek Van Brits-Indisch emigrant tot burger van Suriname

In 1971 studeerde Evert Gonesh als eerste Surinaamse politicoloog af en oriënteerde zich in opdracht van de regering van Suriname gedurende een jaar op het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanaf 1972 was hij werkzaam op het Bureau Buitenlandse Betrekkingen in Paramaribo. Als deeltijds docent Volkenrecht en Internationale Betrekkingen was hij verbonden aan de Universiteit van Suriname. In het kader van de naderende onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975 werd Evert belast met de coördinatie van het secretariële werk van de grondwetscommissie. Hij werd tevens voorzitter van

de Vlag- en Wapencommissie die tot taak kreeg het selecteren van door de samenleving ingediende ontwerpen voor de vlag van de nieuwe Republiek.

Van 1980 tot 1983 was hij directeur van het Instituut voor Internationaal Recht en Internationale Betrekkingen in Paramaribo van waaruit in 1981 in samenwerking met onder meer het Braziliaanse Rio Branco Instituut en de UNITAR de eerste Surinaamse diplomatenopleiding werd georganiseerd.

In 1983 volgde zijn aanstelling tot decaan van de Faculteit der Maatschappijwetenschappen van de Anton De Kom Universiteit van Suriname.

In 1986 schreef hij een politieke biografie over Jagernath Lachmon.

In 1988 werd hij voor de Republiek Suriname benoemd tot ambassaderaad in Brussel en van 1991 tot 1994 had hij als Tijdelijk Zaakgelastigde de leiding van de diplomatieke missie. In mei 1994 werd Evert als ambassadeur overgeplaatst naar Nederland en vanaf 1998 was hij tevens deken van het Corps Diplomatique. Begin 2001 ging hij met pensioen waarbij hij de onderscheiding Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau ontving. In 1998 was hij als eerste Surinaamse ambassadeur bij het Vaticaan door Zijne Heiligheid de Paus onderscheiden met het Grootkruis in de Orde van Sint Gregorius.

Ook vermeldenswaard is dat hij een paper en een boek schreef over het grensgeschil tussen Suriname en Guyana.

© 2024 Hum Log - Ontwikkeld door E-wolve

In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het ziekenhuis en binnen de huisartsenzorg. Tijdens mijn studententijd heb ik mijn bestuurlijke ervaring opgedaan binnen een internationale vereniging voor medisch studenten, International Federation of Medical Students Associations (IFMSA). Het platform richt zich op verbetering van Global Health in de samenleving. Daarnaast ben ik actief binnen een Surinaams- Hindostaans Islamitische vereniging, waarbij ik ondersteuning bied bij het organiseren van evenementen. Vanuit mijn thuisbasis ben ik opgegroeid met de Hindostaanse normen en waarden, maar tegelijkertijd begaf ik mij in een hele Nederlandse wereld voor school en sportactiviteiten. Desondanks ben ik mijn identiteit nooit verloren. Ik ben mij ervan bewust dat ik hierin niet de enige ben en vele jongeren van mijn generatie zich in dezelfde positie bevinden en wellicht voor dezelfde keuzes en dilemma’s staan. Binnen stichting Hum Log wil ik mijn bijdrage leveren door, samen met de jongeren in mijn generatie, de verbinding te zoeken met elkaar en onze identiteit, die verbonden kan zijn aan de samenleving waarin wij ons begeven.

Ik ben Shera Rostamkhan, woonachtig in het mooie Haagse. Getrouwd met Abdoel en moeder van Ali en Zarah. Ik ben werkzaam als planner bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor. Mijn hobby’s zijn sporten, lezen en muziek luisteren. Sedert begin dit jaar ben ik weer terug als bestuurslid van Hum Log. Mijn functie binnen het team is voornamelijk het organiseren van evenementen. Bij het organiseren van evenementen komt veel kijken. Van het regelen van een locatie tot de catering blijft een uitdaging, maar ook zo ontzettend leuk om te doen. Als het evenement succesvol is afgerond dan ben ik echt dankbaar en trots op ons team.

Ik vind het fijn om goed samen te werken en op de juiste manier in verbinding blijven met jezelf maar ook met een ander. Hierdoor zet je niet alleen jezelf maar ook een ander in zijn kracht. Mijn motto luidt: Leef je mooiste leven!

Ik ben Rohita Ramsaroep, geboren en getogen in Suriname, getrouwd met Anil Bhikhie en woonachtig in Zoetermeer.  Sinds 11 november 2023 ben ik bestuurslid bij Stichting Hum Log. Als lid wil ik me graag inzetten voor het verbeteren van de zichtbaarheid van de Hindostanen in Nederland. Ik kan mezelf omschrijven als een enthousiaste, gedreven en positief ingestelde vrouw. Ik hoop met mijn kenmerken een verrijking te zijn voor de Stichting. In het dagelijkse leven werk als ik freelance IT-consultant.   

Mijn naam is Koemar Gowricharn. Al vanaf mijn dertiende doe ik vrijwilligerswerk (sociaal, cultureel en maatschappelijk). De afgelopen vijf jaren ben ik in de functie van penningmeester betrokken bij Stichting Hum Log. Ik probeer mijn ervaringen te delen om zo de doelstellingen van de stichting te helpen verwezenlijken.  Mijn drijfveer is het vervullen van mijn dharma ten behoeve van de gemeenschap. 

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van onder andere Hindostanen en organisaties in de Nederlandse samenleving. Mijn vaardigheden, waarden en normen haal ik uit mijn dharma. Dit maakt dat ik met in achtneming van de dharma zoveel mogelijk mensen probeer te helpen. En wel op een eerlijke en respectvolle manier.  

Ik ben een gedreven jurist, werkzaam bij de Rechtbank Den Haag en gespecialiseerd in het staats-en bestuursrecht. Ik heb een buitengewone interesse in de Hindostaanse geschiedenis, maatschappelijke actualiteit en de politiek. Sinds mijn studententijd heb ik me voor diverse stichtingen en verenigingen ingezet binnen de Hindostaanse cultuur en gemeenschap. Ik streef ernaar om verbinding binnen de Hindostaanse gemeenschap te bewerkstelligen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de Hindostaanse identiteit in grotere mate wordt belicht, binnen en buiten de Hindostaanse gemeenschap. Het is, naar mijn mening, vooral belangrijk voor de Hindostaanse jongeren dat er meer bewustwording wordt gecreëerd over de Hindostaanse cultuur en identiteit. 

Ik ben geboren en getogen in Nickerie, Suriname en sinds 1977 woonachtig in Nederland. Ik kwam naar Nederland om bestuurskunde te studeren aan de Universiteit Twente. Na mijn afstuderen heb ik gewerkt op de faculteit Bedrijfskunde van de Universiteit Twente, bij de Kruisvereniging Twente en heb ik daarna diverse functies vervuld bij KPN. Thans ben ik als kantoormanager verbonden aan het Notariskantoor Lont & Lalmahomed.

Na mijn afstuderen in 1983 heb ik, naast mijn reguliere baan in het bedrijfsleven, vrijwel continue vrijwilligerswerk gedaan. Het is mijn overtuiging dat men zich moet inzetten voor de medemens en daarmee ook de gemeenschap moet dienen.

Ik word graag omringd door mensen die ook deze overtuiging delen en die een positieve drive hebben. Ik krijg hier energie van en voel me gemotiveerd om het beste uit mezelf te halen. Dit past ook bij mijn karakter welke zich kenmerkt als een gedreven, verbindende en resultaatgerichte persoon.

Ik wil dan ook als voorzitter van Stichting Hum Log mijn idealen en prioriteiten nastreven.

Ik ben Savitri Changoe en sinds de oprichting ben ik nauw betrokken bij Stichting Hum Log. Momenteel vervul ik daar de rol van secretaris. Mijn missie is gericht op het positief verbinden en bevorderen van de Hindostaanse gemeenschap.

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van Hindostanen in de samenleving. Mijn kenmerken zijn toewijding, doortastendheid en een professionele aanpak. Ik communiceer op een open en eerlijke wijze, waarbij ik service- en resultaatgericht te werk ga.

Dit maakt mij niet alleen een gewaardeerd lid, maar ook een betrokken kracht binnen Stichting Hum Log. Daar zet ik mijn vaardigheden in voor het welzijn en de ontwikkeling van de Hindostaanse gemeenschap.