Empowerment van individuen en organisaties
  • Politiek en bestuur
  • 2 april 1951

Dowlat Ramlal

Laatste update: 4 december 2023

De heer Dowlatram Ramlal, ook bekend als Ram Ramlal, is op 2 april 1951 in Nickerie, Suriname geboren. Ram komt uit een gezin van acht kinderen, vijf broers en drie zussen waarvan één zus jong kwam te overlijden. Zijn ouders hadden een gemengd bedrijf; landbouw en veeteelt. Later is zijn vader ambtenaar geworden bij het ministerie van Landbouw. Zijn moeder was huisvrouw en hielp tijdens de oogst- en zaaitijd op het land.

Ram komt uit een hechte gemeenschap. De mensen hielpen elkaar tijdens de plant- en oogsttijd van de rijst en waren behulpzaam bij de organisatie van allerlei culturele feestdagen.

De lagere en mulo school heeft Ram doorlopen in Nickerie. Zijn leven bestond uit naar school gaan, op het land werken, vissen en zwemmen in de rivier. Het was een prachtige tijd voor Ram ondanks dat er bijna geen voorzieningen waren. Er was geen elektriciteit en hij moest studeren onder het licht van een petroleumlamp. Stromend water en telefonie waren er niet en het nieuws kwam via een transistorradio bij het gezin de huiskamer in.

Na de mulo verliet Ram Nickerie om in Paramaribo te gaan studeren op de kweekschool. De eerste twee jaren verbleef hij op het internaat Soendersingh, samen met kinderen uit andere delen van Suriname. Het laatste jaar van zijn studie deelde hij samen met zijn broer en een vriend een appartementje in de stad. Ook woonde hij een korte tijd bij zijn tante.

Na de kweekschool vertrok hij naar Nederland, waar hij werd opgevangen door zijn broer, om te studeren aan de Pedagogische Academie in Den Haag. Na de Academie heeft hij zijn studie klinische psychologie met als bijvakken neuropsychologie, arbeidspsychologie, organisatiepsychologie en psychiatrie afgerond. Gedurende zijn studie werkte Ram wat bij om zijn karige studiebeurs enigszins aan te vullen.

Na zijn opleidingen is Ram begonnen als consulent bij de Landelijke Federatie van Welzijnsstichtingen. Daarna werd hij directeur bij Stichting voor Surinamers; directeur bij Stichting Verslavingszorg en projectleider bij Stichting Himos voor Ontwikkelingssamenwerking. Ram was vrij vroeg actief in de politiek en werd gemeenteraadslid en wethouder in de gemeente Den Haag. Daarnaast was hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Hij was de eerste wethouder en kamerlid van Surinaamse afkomst.

Zijn werkzame leven sloot hij af als directeur/bestuurder van Stichting Mee en als adviseur voor de gemeente Den Haag voor de economische relatie met India.

Al tijdens zijn studie begon hij met vrijwilligerswerk. Dat heeft hij jaren met veel liefde, betrokkenheid en plezier gedaan. Je moet immers wat teruggeven aan de samenleving die je zoveel heeft gebracht, vond hij.

In het kort zijn betrokkenheid in diverse besturen en commissies:

· Stichting Paigham, Lalla Rookh, Federatie van Haagse Surinaamse Organisaties in Den Haag;

· lid van Haagse Surinaamse Sportorganisaties;

· bestuurslid Stichting Katholieke Kindertehuizen,

· voorzitter Stichting Krosbe;

· bestuurslid Boumanhuis Rotterdam;

· bestuurslid psychiatrische ziekenhuizen De Meern Amsterdam;

· bestuurslid Stichting OHM;

· voorzitter Sticht39f bestaande uit OHM, Moslim omroep, Humanistisch verbond, EO, Boeddhistisch;

· bestuurslid migranten omroep Amsterdam;

· plaatsvervangend lid NOS;

· bestuurslid viering 750 jaar Den Haag;

· bestuurslid en medeoprichter Stichting Himos;

· adviseur en medeoprichter Stichting Hindoeonderwijs;

· voorzitter Stichting Het Werkbedrijf;

· bestuurslid Stichting Haags Werkbedrijf;

· bestuurslid Stichting Azivo;

· adviseur verzekeraar Menzis;

· voorzitter Respect Zorggroep Den Haag;

· voorzitter/ lid Stichting Raeger Amsterdam;

· vicevoorzitter Stichting Stimuleringsfonds voor de Pers;

· voorzitter Stichting Vrienden van Nickerie;

· voorzitter Stichting Vrienden van Welzijn in Nickerie;

· voorzitter/ lid Stichting Gandhi Foundation;

· vicevoorzitter Stichting Maitrie;

· secretaris NTSDP;

· Stichting voor Hulp aan mensen uit Oost Europa;

· comité van aanbeveling, samen met burgemeester Aboutaleb, Stichting Planet Hope;

· adviseur Writers Unlimited;

· adviseur/ medeoprichter sociëteit de Waterkant;

· medeoprichter stichting sociëteit Tagore.

Lid van diverse commissies:

· commissie Prof. Albeda ter verbetering arbeidsmarktpositie van migranten;

· commissie Prof. Van Kemenade ter verbetering onderwijskansen migranten;

· universiteit Leiden ter beoordeling rechterlijke uitspraken op verschillen in straftoekenning tussen migranten en niet migranten;

· commissie Universiteit Groningen voor opleiding straathoekwerkers;

· commissie gemeente Den Haag voor aanpak zwerfjongeren;

· selectiecommissie voor de rechterlijke macht;

· selectiecommissie CDA voor leden Tweede Kamer;

· voorzitter/ selectiecommissie CDA voor gemeenteraad Den Haag;

· waarnemer eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika en Eritrea;

· voorts betrokken bij productie films over leven Gandhi in Zuid-Afrika.

Voor zijn werk heeft hij diverse onderscheidingen ontvangen:

· Commandeur in de Ere Orde van de Gele Ster;

· Ridder in de Orde van Oranje Nassau;

· Erasmusspeld van gemeente Rotterdam;

· Haagsche Pluim gemeente Den Haag;

· Speld van verdienste en erelid sociëteit de Waterkant;

· Oorkondes van stichting Satya Dharm, OHM, Sanatan Dharm, Turkse raad, Sewa Dhaam en van womanizers Economic Forum Delhi.

© 2024 Hum Log - Ontwikkeld door E-wolve

In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het ziekenhuis en binnen de huisartsenzorg. Tijdens mijn studententijd heb ik mijn bestuurlijke ervaring opgedaan binnen een internationale vereniging voor medisch studenten, International Federation of Medical Students Associations (IFMSA). Het platform richt zich op verbetering van Global Health in de samenleving. Daarnaast ben ik actief binnen een Surinaams- Hindostaans Islamitische vereniging, waarbij ik ondersteuning bied bij het organiseren van evenementen. Vanuit mijn thuisbasis ben ik opgegroeid met de Hindostaanse normen en waarden, maar tegelijkertijd begaf ik mij in een hele Nederlandse wereld voor school en sportactiviteiten. Desondanks ben ik mijn identiteit nooit verloren. Ik ben mij ervan bewust dat ik hierin niet de enige ben en vele jongeren van mijn generatie zich in dezelfde positie bevinden en wellicht voor dezelfde keuzes en dilemma’s staan. Binnen stichting Hum Log wil ik mijn bijdrage leveren door, samen met de jongeren in mijn generatie, de verbinding te zoeken met elkaar en onze identiteit, die verbonden kan zijn aan de samenleving waarin wij ons begeven.

Ik ben Shera Rostamkhan, woonachtig in het mooie Haagse. Getrouwd met Abdoel en moeder van Ali en Zarah. Ik ben werkzaam als planner bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor. Mijn hobby’s zijn sporten, lezen en muziek luisteren. Sedert begin dit jaar ben ik weer terug als bestuurslid van Hum Log. Mijn functie binnen het team is voornamelijk het organiseren van evenementen. Bij het organiseren van evenementen komt veel kijken. Van het regelen van een locatie tot de catering blijft een uitdaging, maar ook zo ontzettend leuk om te doen. Als het evenement succesvol is afgerond dan ben ik echt dankbaar en trots op ons team.

Ik vind het fijn om goed samen te werken en op de juiste manier in verbinding blijven met jezelf maar ook met een ander. Hierdoor zet je niet alleen jezelf maar ook een ander in zijn kracht. Mijn motto luidt: Leef je mooiste leven!

Ik ben Rohita Ramsaroep, geboren en getogen in Suriname, getrouwd met Anil Bhikhie en woonachtig in Zoetermeer.  Sinds 11 november 2023 ben ik bestuurslid bij Stichting Hum Log. Als lid wil ik me graag inzetten voor het verbeteren van de zichtbaarheid van de Hindostanen in Nederland. Ik kan mezelf omschrijven als een enthousiaste, gedreven en positief ingestelde vrouw. Ik hoop met mijn kenmerken een verrijking te zijn voor de Stichting. In het dagelijkse leven werk als ik freelance IT-consultant.   

Mijn naam is Koemar Gowricharn. Al vanaf mijn dertiende doe ik vrijwilligerswerk (sociaal, cultureel en maatschappelijk). De afgelopen vijf jaren ben ik in de functie van penningmeester betrokken bij Stichting Hum Log. Ik probeer mijn ervaringen te delen om zo de doelstellingen van de stichting te helpen verwezenlijken.  Mijn drijfveer is het vervullen van mijn dharma ten behoeve van de gemeenschap. 

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van onder andere Hindostanen en organisaties in de Nederlandse samenleving. Mijn vaardigheden, waarden en normen haal ik uit mijn dharma. Dit maakt dat ik met in achtneming van de dharma zoveel mogelijk mensen probeer te helpen. En wel op een eerlijke en respectvolle manier.  

Ik ben een gedreven jurist, werkzaam bij de Rechtbank Den Haag en gespecialiseerd in het staats-en bestuursrecht. Ik heb een buitengewone interesse in de Hindostaanse geschiedenis, maatschappelijke actualiteit en de politiek. Sinds mijn studententijd heb ik me voor diverse stichtingen en verenigingen ingezet binnen de Hindostaanse cultuur en gemeenschap. Ik streef ernaar om verbinding binnen de Hindostaanse gemeenschap te bewerkstelligen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de Hindostaanse identiteit in grotere mate wordt belicht, binnen en buiten de Hindostaanse gemeenschap. Het is, naar mijn mening, vooral belangrijk voor de Hindostaanse jongeren dat er meer bewustwording wordt gecreëerd over de Hindostaanse cultuur en identiteit. 

Ik ben geboren en getogen in Nickerie, Suriname en sinds 1977 woonachtig in Nederland. Ik kwam naar Nederland om bestuurskunde te studeren aan de Universiteit Twente. Na mijn afstuderen heb ik gewerkt op de faculteit Bedrijfskunde van de Universiteit Twente, bij de Kruisvereniging Twente en heb ik daarna diverse functies vervuld bij KPN. Thans ben ik als kantoormanager verbonden aan het Notariskantoor Lont & Lalmahomed.

Na mijn afstuderen in 1983 heb ik, naast mijn reguliere baan in het bedrijfsleven, vrijwel continue vrijwilligerswerk gedaan. Het is mijn overtuiging dat men zich moet inzetten voor de medemens en daarmee ook de gemeenschap moet dienen.

Ik word graag omringd door mensen die ook deze overtuiging delen en die een positieve drive hebben. Ik krijg hier energie van en voel me gemotiveerd om het beste uit mezelf te halen. Dit past ook bij mijn karakter welke zich kenmerkt als een gedreven, verbindende en resultaatgerichte persoon.

Ik wil dan ook als voorzitter van Stichting Hum Log mijn idealen en prioriteiten nastreven.

Ik ben Savitri Changoe en sinds de oprichting ben ik nauw betrokken bij Stichting Hum Log. Momenteel vervul ik daar de rol van secretaris. Mijn missie is gericht op het positief verbinden en bevorderen van de Hindostaanse gemeenschap.

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van Hindostanen in de samenleving. Mijn kenmerken zijn toewijding, doortastendheid en een professionele aanpak. Ik communiceer op een open en eerlijke wijze, waarbij ik service- en resultaatgericht te werk ga.

Dit maakt mij niet alleen een gewaardeerd lid, maar ook een betrokken kracht binnen Stichting Hum Log. Daar zet ik mijn vaardigheden in voor het welzijn en de ontwikkeling van de Hindostaanse gemeenschap.