Empowerment van individuen en organisaties
  • Sport
  • 9 februari 1927

Jhinkoe-Rai Ambikapersad

Laatste update: 25 februari 2024

Jhinkoe-Rai Ambikapersad, meer bekend als de ‘Surinaamse Tijger’, werd geboren op 9 februari 1927 in de omgeving van Dijkveld in het district Suriname waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht met vrienden zoals Andre Blokland en Kirpal. Hij bezocht hier eerst de kleuterschool om later met goed gevolg de Glo A-school af te maken. Op latere leeftijd wist Ambikapersad zijn kennis verder te verrijken door met goed gevolg een eenjarige cursus voor Algemene Ontwikkeling te volgen. Hij startte officieel zijn worstelloopbaan op 15-jarige leeftijd.

Onder het wakend oog van zijn vader en oom, die zelf uitstekende worstelaars waren, genoot de jonge en forse Ambikapersad in snel tempo de nodige worstellessen. Zijn bijzondere aanleg voor deze tak van sport deed hem in afzienbare tijd uitgroeien tot een klasse worstelaar. Met veel succes heeft hij zijn eerste gevechten geleverd. Toptegenstanders zoals Oesman, Niamut, Boedjoen en Rozenstruik bleken in afzienbare tijd niet in staat om deze jonge worstelaar tot overgave te dwingen. Op 21-jarige leeftijd was hij reeds in staat om Suriname op internationaal niveau te vertegenwoordigen. Na zijn interlanddebuut heeft Ambikapersad nog vele malen als worstelaar de eer van ons land hooggehouden. Al deze succesvolle optredens hebben voor hem de poorten geopend om als eerste Surinaamse worstelaar in Koninkrijksverband ons land te vertegenwoordigen.

In zijn worstelloopbaan heeft Ambikapersad een reeks nationale en internationale kampioenschappen op zijn naam weten te vestigen. Vanwege zijn zeer agressieve stijl van worstelen kreeg hij dadelijk de bijnaam van de ‘Surinaamse Tijger’. Zijn liefde en toewijding voor de worstelsport hebben hem jarenlang tot een van de populairste sportlui van Suriname gemaakt. Zijn stimulans, ook na zijn actieve inbreng aan de worstelsport in Suriname, heeft een grote bijdrage geleverd voor de ontwikkeling van deze tak van sport in ons land.

In 1979 vond Ambikapersad het tijd om afscheid te nemen van actieve deelname aan deze tak van sport. Ook hooglopende meningsverschillen tem opzichte van de oosterse religie onder onze bevolking met betrekking tot het worstelen heeft hem doen besluiten om zich voorgoed terug te trekken uit worstelsport. Voor de wijze waarop de jeugd van heden zich op sportgebied gedraagt, heeft hij geen enkele waardering. Zijn visie hierover is dat de jeugd van vandaag zich te weinig inzet om de top te bereiken.

Om niet geheel en al de sport de rug toe te keren heeft Ambikapersad enkele jaren geleden het besluit genomen om in plaats van het beoefenen van de krachtsport achter het dambord plaats te nemen. Naderhand is gebleken dat hij ook op dit gebied een geduchte tegenstander is voor vele toppers van dit denkspel. Voor heel veel wat hij ook op het sportgebied bereikt heeft, is hij voornamelijk dank verschuldigd aan zijn moeder en zijn echtgenote Kalpoe Goneshdei van wie hij steeds weer hoge morele steun mocht genieten.

Ambikapersad heeft altijd grote bewondering gehad voor topsportlui zoals Wiene Schal, Anton Geesink en Anton Blokland. Tegenwoordig is zijn favoriet de ex-Surinaamse damkampioen Ramcharan. In zijn worstelloopbaan heeft de ‘Surinaamse Tijger’ verschillende prestatieprijzen mogen ontvangen zoals gouden medailles, bekers, trofees en wandelmarsonderscheidingen. Ook heeft hij reeds jarenlang van V. en V. een beker te goed.

Als praktijk-opzichter is hij momenteel in dienst van het Departement van Justitie, Leger en Politie (afdeling Reclassering). Zijn advies voor de sportlui van vandaag is: niet roken, geen alcohol gebruiken, ga niet te laat naar bed, hard en serieus trainen. Dan zullen de gewenste resultaten zeker worden bereikt. Overbodig is het te stellen dat iedere sportbeoefenaar veel liefde moet tonen voor de tak van sport die hij beoefent.

In zijn leven geeft Ambikapersad zelf het goede voorbeeld door gezond te eten (vis, groenten en doksenvlees) en te leven en houdt hij zich nog bezig met hobby’s zoals vissen, jagen, dammen, worstelen, atletiek en paardensport.

© 2024 Hum Log - Ontwikkeld door E-wolve

In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het ziekenhuis en binnen de huisartsenzorg. Tijdens mijn studententijd heb ik mijn bestuurlijke ervaring opgedaan binnen een internationale vereniging voor medisch studenten, International Federation of Medical Students Associations (IFMSA). Het platform richt zich op verbetering van Global Health in de samenleving. Daarnaast ben ik actief binnen een Surinaams- Hindostaans Islamitische vereniging, waarbij ik ondersteuning bied bij het organiseren van evenementen. Vanuit mijn thuisbasis ben ik opgegroeid met de Hindostaanse normen en waarden, maar tegelijkertijd begaf ik mij in een hele Nederlandse wereld voor school en sportactiviteiten. Desondanks ben ik mijn identiteit nooit verloren. Ik ben mij ervan bewust dat ik hierin niet de enige ben en vele jongeren van mijn generatie zich in dezelfde positie bevinden en wellicht voor dezelfde keuzes en dilemma’s staan. Binnen stichting Hum Log wil ik mijn bijdrage leveren door, samen met de jongeren in mijn generatie, de verbinding te zoeken met elkaar en onze identiteit, die verbonden kan zijn aan de samenleving waarin wij ons begeven.

Ik ben Shera Rostamkhan, woonachtig in het mooie Haagse. Getrouwd met Abdoel en moeder van Ali en Zarah. Ik ben werkzaam als planner bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor. Mijn hobby’s zijn sporten, lezen en muziek luisteren. Sedert begin dit jaar ben ik weer terug als bestuurslid van Hum Log. Mijn functie binnen het team is voornamelijk het organiseren van evenementen. Bij het organiseren van evenementen komt veel kijken. Van het regelen van een locatie tot de catering blijft een uitdaging, maar ook zo ontzettend leuk om te doen. Als het evenement succesvol is afgerond dan ben ik echt dankbaar en trots op ons team.

Ik vind het fijn om goed samen te werken en op de juiste manier in verbinding blijven met jezelf maar ook met een ander. Hierdoor zet je niet alleen jezelf maar ook een ander in zijn kracht. Mijn motto luidt: Leef je mooiste leven!

Ik ben Rohita Ramsaroep, geboren en getogen in Suriname, getrouwd met Anil Bhikhie en woonachtig in Zoetermeer.  Sinds 11 november 2023 ben ik bestuurslid bij Stichting Hum Log. Als lid wil ik me graag inzetten voor het verbeteren van de zichtbaarheid van de Hindostanen in Nederland. Ik kan mezelf omschrijven als een enthousiaste, gedreven en positief ingestelde vrouw. Ik hoop met mijn kenmerken een verrijking te zijn voor de Stichting. In het dagelijkse leven werk als ik freelance IT-consultant.   

Mijn naam is Koemar Gowricharn. Al vanaf mijn dertiende doe ik vrijwilligerswerk (sociaal, cultureel en maatschappelijk). De afgelopen vijf jaren ben ik in de functie van penningmeester betrokken bij Stichting Hum Log. Ik probeer mijn ervaringen te delen om zo de doelstellingen van de stichting te helpen verwezenlijken.  Mijn drijfveer is het vervullen van mijn dharma ten behoeve van de gemeenschap. 

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van onder andere Hindostanen en organisaties in de Nederlandse samenleving. Mijn vaardigheden, waarden en normen haal ik uit mijn dharma. Dit maakt dat ik met in achtneming van de dharma zoveel mogelijk mensen probeer te helpen. En wel op een eerlijke en respectvolle manier.  

Ik ben een gedreven jurist, werkzaam bij de Rechtbank Den Haag en gespecialiseerd in het staats-en bestuursrecht. Ik heb een buitengewone interesse in de Hindostaanse geschiedenis, maatschappelijke actualiteit en de politiek. Sinds mijn studententijd heb ik me voor diverse stichtingen en verenigingen ingezet binnen de Hindostaanse cultuur en gemeenschap. Ik streef ernaar om verbinding binnen de Hindostaanse gemeenschap te bewerkstelligen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de Hindostaanse identiteit in grotere mate wordt belicht, binnen en buiten de Hindostaanse gemeenschap. Het is, naar mijn mening, vooral belangrijk voor de Hindostaanse jongeren dat er meer bewustwording wordt gecreëerd over de Hindostaanse cultuur en identiteit. 

Ik ben geboren en getogen in Nickerie, Suriname en sinds 1977 woonachtig in Nederland. Ik kwam naar Nederland om bestuurskunde te studeren aan de Universiteit Twente. Na mijn afstuderen heb ik gewerkt op de faculteit Bedrijfskunde van de Universiteit Twente, bij de Kruisvereniging Twente en heb ik daarna diverse functies vervuld bij KPN. Thans ben ik als kantoormanager verbonden aan het Notariskantoor Lont & Lalmahomed.

Na mijn afstuderen in 1983 heb ik, naast mijn reguliere baan in het bedrijfsleven, vrijwel continue vrijwilligerswerk gedaan. Het is mijn overtuiging dat men zich moet inzetten voor de medemens en daarmee ook de gemeenschap moet dienen.

Ik word graag omringd door mensen die ook deze overtuiging delen en die een positieve drive hebben. Ik krijg hier energie van en voel me gemotiveerd om het beste uit mezelf te halen. Dit past ook bij mijn karakter welke zich kenmerkt als een gedreven, verbindende en resultaatgerichte persoon.

Ik wil dan ook als voorzitter van Stichting Hum Log mijn idealen en prioriteiten nastreven.

Ik ben Savitri Changoe en sinds de oprichting ben ik nauw betrokken bij Stichting Hum Log. Momenteel vervul ik daar de rol van secretaris. Mijn missie is gericht op het positief verbinden en bevorderen van de Hindostaanse gemeenschap.

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van Hindostanen in de samenleving. Mijn kenmerken zijn toewijding, doortastendheid en een professionele aanpak. Ik communiceer op een open en eerlijke wijze, waarbij ik service- en resultaatgericht te werk ga.

Dit maakt mij niet alleen een gewaardeerd lid, maar ook een betrokken kracht binnen Stichting Hum Log. Daar zet ik mijn vaardigheden in voor het welzijn en de ontwikkeling van de Hindostaanse gemeenschap.