Empowerment van individuen en organisaties
  • Media en literatuur

Adjiedj Bakas

Laatste update: 4 december 2023

In het district Nickerie groeide Bakas op met een lieve moeder en een depressieve en alcoholistische vader. Hij kwam op zijn 18e jaar naar Nederland, burgerde in en bouwde in een een glanzende loopbaan op. Bakas is een trendwachter en geeft lezingen over de toekomst. Een lezing van vrijdenker Bakas is een belevenis.

Hij brengt mensen hoop en troost. De inhoud van zijn verhaal is optimistisch, visionair en populairwetenschappelijk. Hij is de verpersoonlijking van het positieve en wordt ook ‘de paradijsvogel die vaak gelijk heeft’ genoemd. Of zoals hijzelf zegt: ‘Ik doe in toekomst’. Hij is gewend de dingen bij zijn naam te noemen en voor wie geen enkel woord verboden is en is wars van allerlei gekkigheid zoals het wokisme en de gekte van identiteitspolitiek. Hij deelt de liefde voor de natuur maar neemt afstand van het doemdenken van de klimaat extremisten. Het ‘klimatisme en wokisme vormen immers een witte upper class doodscultus’, aldus Bakas. Hij neemt stelling tegen het klagen, het slachtofferdenken en ondankbaarheid. Hij is een levensgenieter en vindt dat je geen gevangene van je het verleden moet zijn. Tegenslagen zijn er om te overwinnen en je kunt van voren af aan beginnen en jezelf opnieuw uitvinden. Het verleden leert je lessen voor de toekomst.

De Telegraaf noemt hem een ‘meestervoorspeller’, de Volkskrant vindt hem de ‘vooruitblikkoning’ en de NRC zegt dat hij de ‘trendwatcher des Vaderlands is’. GeenStijl betitelt hem als de ‘nattevingersjamaan’. Omroep WNL ziet in Bakas de ‘visionair des Vaderlands’.

Hij bestudeert ‘trends die gaande zijn achter de krantenkoppen van vandaag’ en schrijft daarover. Hij heeft meer dan een miljoen boeken verkocht en niet alleen in het Nederlands maar ook in het Engels, Chinees, Noors, Braziliaans-Portugees, Zweeds en Roemeens. Hij geeft lezingen over de hele wereld en duidt de toekomst voor ondernemers, multinationals en politici.

Hij voorzag in 2022 dat hoewel we in een ‘tijdperk van chaos’ leven: asiel- en energiecrisis en dat het land er uiteindelijk uit zal komen en het allemaal nog veel beter zal worden. Bakas schreef er een boek over. Hierin verhaald hij dat aan alle grote verandering chaos voorafgaat. Veranderingen in innovaties verlopen vaak geleidelijk maar eens in de zoveel tijd razend snel. Zoals de Renaissance en de Industriële Revolutie voorafgegaan werden door een periode van chaos. In Florence overleed in zo’n chaotische periode een derde van de bevolking aan de pest terwijl de stad tegelijkertijd een vermaard centrum van innovatie werd waarna de Renaissance begon.

Chaos wordt wel voorgesteld als een bodemloze leegte waar alles eindeloos valt; niet naar beneden, want er is geen enkele oriëntatie mogelijk, maar alle kanten op. Uit deze uitgestrekte malende wanorde ontstond uiteindelijk een nieuwe orde. De coronapandemie is inmiddels uitgelopen op een chaos. Wie een evenement wil organiseren of door de wereld wil reizen, begeeft zich in een mijnenveld van regeltjes van wat wel en niet kan en mag. En ieder moment kunnen de regeltjes anders zijn en als de verkeerslichten van kleur verschieten.

Misschien komt het ook omdat de leiders de pandemie zijn gaan koesteren. Zolang die op een laag pitje door suddert met vijfde, zesde en zevende golven, met evenzoveel inentingsronden, hoeven ze

niet aan andere structurele problemen te denken. Corona is een ideale afleidingsmanoeuvre die het rechtvaardigt eindeloos geld bij te drukken om te voorkomen dat het volk gaat morren en die de grote noden weet te verdoezelen.

Politici vrezen de tijd dat schoon schip moet worden gemaakt. Ineens worden de echte uitdagingen weer duidelijk: de massa-immigratie, islamitisch terrorisme, energiezekerheid, vergrijzing, onszelf aanpassen aan klimaatverandering, de gigantische schuldenbergen in de hele wereld, de economische en politieke machtsstrijd tussen de VS en China, de enorme ongelijkheid, de op zelfvernietiging van het Westen gerichte crypto-communistische Woke-beweging en Klimaatkerk die dagelijks in de media strooien met ondergangsporno, en de onzekere toekomst van de EU en de euro.

De coronapandemie is meer dan de bankencrisis van 2008 een historische ommekeer. Het vormt het startpunt van een nieuwe structurele supercyclus. Na die van de eerste globaliseringsgolf (1860-1914), oorlog en depressie (1914-1945), de Bretton Woods-periode (1945-1970), de hoge inflatie (1970-1980) en de hyperglobaliseringsgolf (1980-2020) wacht nu wat Jim Reid, de strateeg van Deutsche Bank, the Era of Disorder noemt, het Tijdperk van de Wanorde. Bakas verkiest dit het Tijdperk van Chaos te noemen, waarbij hij teruggrijpt op de Oudgriekse betekenis van chaos. Chaos staat dan niet voor wanorde maar voor schuivende panelen. Oude machthebbers maken plaats voor nieuwe, oude machtsverhoudingen worden vervangen door nieuwe, duizelingwekkende innovaties buitelen over elkaar heen, oude businessmodellen worden vervangen door nieuwe.

We zijn net als Dante Allighieri in zijn La Divina Commedia, dat wordt beschouwd als het hoogtepunt van de wereldliteratuur, op reis van de chaos naar het nieuwe paradijs.

Hierin zal China de grootste economie in de wereld worden, zal Europa weer desintegreren en zullen millennials samen met generatie Z door de Z-bellie de macht grijpen ten koste van de babyboomers. De afgelopen veertig jaar werden gekenmerkt door de enorme groei van de mondiale beroepsbevolking, vooral door de opkomst in China. Hierdoor waren de reële loongroei en de inflatie matig en explodeerde de ongelijkheid. Maar die periode is voorbij. Er dreigt een enorm tekort aan werkenden – dat blijkt al bij de eerste voorzichtige stappen uit deze crisis hier – vanwege de vergrijzing en de slowbalisering.

Niet alleen de economie zal structureel veranderen, maar ook het financieel-monetaire stelsel, de politiek, de zorg, het openbaar bestuur en leefstijlen. De Verliezers van de Vooruitgang, die op dit moment zoveel moeite hebben om op de huizenmarkt te komen, zullen in aantallen de babyboomers overstijgen en grote veranderingen bewerkstelligen in de belastingstelsels. Belastingontwijking wordt moeilijker gemaakt, belastingen gaan omhoog, want alle overheden hebben geld nodig. Winstbelastingen gaan omhoog, maar ook die op inkomens, vermogens, nalatenschappen en vastgoed. Er komt een herverdeling aan tussen de generaties. Nu al zijn binnen de G7 en G20 afspraken gemaakt over de totstandkoming van een wereldwijde minimumbelasting op winsten. Dat is pas het begin. De conjuncturele gevolgen van corona zijn achteraf beperkt gebleven, maar de structurele zullen een nieuw tijdsgewricht inluiden.

!

Verder verzamelt Bakas kunst en antiek zoals schilderijen, beelden, tapijten en objecten. Vele zijn honderden en sommige zelfs duizenden jaren oud. Zijn huis werd ooit het mini-Rijksmuseum genoemd. Zijn verzameling omvat zowel Europese als niet-Europese kunst en antiek. ‘Alle dingen hier hebben een verhaal’ stelt Bakas: ‘ik woon eigenlijk in één grote roman, in verschillende romans tegelijk’.

Bakas is auteur van verschillende boeken:

· Levenslust : lessen van een levenskunstenaar (2023)

· Happynomie : hoe megatrends kunnen leiden tot de economie van het geluk (2023)

· Het tijdperk van chaos : de wereld en de pandemie (2021)

· De toekomst van zorg : trends voor een vergrijzende samenleving (2022)

· De toekomst van gezondheid : megatrends over gezond leven en waardig sterven (2011)

· Megatrends Nederland (2005)

· Donkerblank : visie op het post-coronatijdperk (2020)

· Microtrends Nederland (2009)

· Leven zonder olie (2008) samen met Rob Cremers

© 2024 Hum Log - Ontwikkeld door E-wolve

In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het ziekenhuis en binnen de huisartsenzorg. Tijdens mijn studententijd heb ik mijn bestuurlijke ervaring opgedaan binnen een internationale vereniging voor medisch studenten, International Federation of Medical Students Associations (IFMSA). Het platform richt zich op verbetering van Global Health in de samenleving. Daarnaast ben ik actief binnen een Surinaams- Hindostaans Islamitische vereniging, waarbij ik ondersteuning bied bij het organiseren van evenementen. Vanuit mijn thuisbasis ben ik opgegroeid met de Hindostaanse normen en waarden, maar tegelijkertijd begaf ik mij in een hele Nederlandse wereld voor school en sportactiviteiten. Desondanks ben ik mijn identiteit nooit verloren. Ik ben mij ervan bewust dat ik hierin niet de enige ben en vele jongeren van mijn generatie zich in dezelfde positie bevinden en wellicht voor dezelfde keuzes en dilemma’s staan. Binnen stichting Hum Log wil ik mijn bijdrage leveren door, samen met de jongeren in mijn generatie, de verbinding te zoeken met elkaar en onze identiteit, die verbonden kan zijn aan de samenleving waarin wij ons begeven.

Ik ben Shera Rostamkhan, woonachtig in het mooie Haagse. Getrouwd met Abdoel en moeder van Ali en Zarah. Ik ben werkzaam als planner bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor. Mijn hobby’s zijn sporten, lezen en muziek luisteren. Sedert begin dit jaar ben ik weer terug als bestuurslid van Hum Log. Mijn functie binnen het team is voornamelijk het organiseren van evenementen. Bij het organiseren van evenementen komt veel kijken. Van het regelen van een locatie tot de catering blijft een uitdaging, maar ook zo ontzettend leuk om te doen. Als het evenement succesvol is afgerond dan ben ik echt dankbaar en trots op ons team.

Ik vind het fijn om goed samen te werken en op de juiste manier in verbinding blijven met jezelf maar ook met een ander. Hierdoor zet je niet alleen jezelf maar ook een ander in zijn kracht. Mijn motto luidt: Leef je mooiste leven!

Ik ben Rohita Ramsaroep, geboren en getogen in Suriname, getrouwd met Anil Bhikhie en woonachtig in Zoetermeer.  Sinds 11 november 2023 ben ik bestuurslid bij Stichting Hum Log. Als lid wil ik me graag inzetten voor het verbeteren van de zichtbaarheid van de Hindostanen in Nederland. Ik kan mezelf omschrijven als een enthousiaste, gedreven en positief ingestelde vrouw. Ik hoop met mijn kenmerken een verrijking te zijn voor de Stichting. In het dagelijkse leven werk als ik freelance IT-consultant.   

Mijn naam is Koemar Gowricharn. Al vanaf mijn dertiende doe ik vrijwilligerswerk (sociaal, cultureel en maatschappelijk). De afgelopen vijf jaren ben ik in de functie van penningmeester betrokken bij Stichting Hum Log. Ik probeer mijn ervaringen te delen om zo de doelstellingen van de stichting te helpen verwezenlijken.  Mijn drijfveer is het vervullen van mijn dharma ten behoeve van de gemeenschap. 

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van onder andere Hindostanen en organisaties in de Nederlandse samenleving. Mijn vaardigheden, waarden en normen haal ik uit mijn dharma. Dit maakt dat ik met in achtneming van de dharma zoveel mogelijk mensen probeer te helpen. En wel op een eerlijke en respectvolle manier.  

Ik ben een gedreven jurist, werkzaam bij de Rechtbank Den Haag en gespecialiseerd in het staats-en bestuursrecht. Ik heb een buitengewone interesse in de Hindostaanse geschiedenis, maatschappelijke actualiteit en de politiek. Sinds mijn studententijd heb ik me voor diverse stichtingen en verenigingen ingezet binnen de Hindostaanse cultuur en gemeenschap. Ik streef ernaar om verbinding binnen de Hindostaanse gemeenschap te bewerkstelligen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de Hindostaanse identiteit in grotere mate wordt belicht, binnen en buiten de Hindostaanse gemeenschap. Het is, naar mijn mening, vooral belangrijk voor de Hindostaanse jongeren dat er meer bewustwording wordt gecreëerd over de Hindostaanse cultuur en identiteit. 

Ik ben geboren en getogen in Nickerie, Suriname en sinds 1977 woonachtig in Nederland. Ik kwam naar Nederland om bestuurskunde te studeren aan de Universiteit Twente. Na mijn afstuderen heb ik gewerkt op de faculteit Bedrijfskunde van de Universiteit Twente, bij de Kruisvereniging Twente en heb ik daarna diverse functies vervuld bij KPN. Thans ben ik als kantoormanager verbonden aan het Notariskantoor Lont & Lalmahomed.

Na mijn afstuderen in 1983 heb ik, naast mijn reguliere baan in het bedrijfsleven, vrijwel continue vrijwilligerswerk gedaan. Het is mijn overtuiging dat men zich moet inzetten voor de medemens en daarmee ook de gemeenschap moet dienen.

Ik word graag omringd door mensen die ook deze overtuiging delen en die een positieve drive hebben. Ik krijg hier energie van en voel me gemotiveerd om het beste uit mezelf te halen. Dit past ook bij mijn karakter welke zich kenmerkt als een gedreven, verbindende en resultaatgerichte persoon.

Ik wil dan ook als voorzitter van Stichting Hum Log mijn idealen en prioriteiten nastreven.

Ik ben Savitri Changoe en sinds de oprichting ben ik nauw betrokken bij Stichting Hum Log. Momenteel vervul ik daar de rol van secretaris. Mijn missie is gericht op het positief verbinden en bevorderen van de Hindostaanse gemeenschap.

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van Hindostanen in de samenleving. Mijn kenmerken zijn toewijding, doortastendheid en een professionele aanpak. Ik communiceer op een open en eerlijke wijze, waarbij ik service- en resultaatgericht te werk ga.

Dit maakt mij niet alleen een gewaardeerd lid, maar ook een betrokken kracht binnen Stichting Hum Log. Daar zet ik mijn vaardigheden in voor het welzijn en de ontwikkeling van de Hindostaanse gemeenschap.