Empowerment van individuen en organisaties

Persbericht: 144 jaar Hindostaanse Immigratie met aftrap Indian History Month

Op maandag 5 juni trapt het Sarnámihuis de derde editie van Indian History Month af tijdens de viering en herdenking van Hindostaanse Immigratie: 144 jaar muziek in migratie. De viering/herdenking vindt plaats in het Laaktheater in Den Haag.

Wat waren de grote hits in Suriname en andere landen waar nazaten van Hindostaanse contractarbeiders leven? Wat zeggen die liederen over de geschiedenis en gevoelens van een gemeenschap die haar wortels in India heeft liggen? Hoe creëren Hindostaanse muzikanten van nu muziek en welke rol speelt hun identiteit hierin? Het Sarnámihuis brengt op deze middag een eerbetoon aan muzieklegendes uit de Hindostaanse gemeenschap binnen en buiten Nederland, een interactief panel gesprek met artiest Jennifer Bhagwandin, radio DJ Sudhier Nannan en student Louise Autar en een optreden van de band Rhydhun en nacanyá Glen Radhe.

Over Indian History Month

De Hindostaanse Immigratiedag maakt deel uit van Indian History Month, een initiatief dat sinds 2015 is opgezet door het Sarnámihuis. Gedurende de hele maand juni worden op de facebook pagina van het Sarnámihuis dagelijks bijzondere verhalen gedeeld van nazaten van Hindostaanse contractarbeiders die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan geschiedenis en cultuur. Het zullen verhalen zijn die veelal onbekend zijn en niet terug te vinden zijn in de Nederlandse geschiedenisboeken of musea, maar een belangrijk onderdeel zijn van het Hindostaans cultureel erfgoed.

Dit jaar staat Indian History Month in het teken van muziek, waarbij 30 liederen zijn geselecteerd van Hindostaanse artiesten die nazaten zijn van contractarbeiders, maar in verschillende landen leven. De nummers laten een gemeenschappelijke geschiedenis zien, maar ook de invloed van lokale culturen. Het Sarnámihuis wil op deze manier mensen bekender te maken met een onbekend stuk geschiedenis en cultureel erfgoed. Artiesten die zijn geselecteerd zijn onder andere:

·         Dropati, ook wel de grootmoeder van baithak gáná genoemd in Suriname, die met haar album Lets Sing & Dance Hindostaanse muziek op de kaart zette als legitieme kunstvorm.

·         Raja Sarangie Group, onder leiding van Johnny Mykoo in Jamaica die als doel hadden Indiase volksmuziek en volksdans te promoten en behouden.

·         Drupatee Ramgoonai, die in 1987 met haar single “Pepper Pepper” het zware leven van de Hindostaanse huisvrouw in Trinidad bezingt.

·         Terry Gajraj, die met zijn nummer “Indo-Caribbean Man” de komst van zijn voorouders herdenkt die op 5 mei 1838 aankwamen in Guyana.

Indian History Month Agenda

Naast de online campagne worden in de maand juni ook verschillende activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd:

·         Op zondag 4 juni organiseert Dansschool Ashakiran 144 jaar Hindostaanse Immigratie in het Isalatheater in Capelle a/d Ijssel.

·         Op maandag 5 juni organiseert het Sarnámihuis de Hindostaanse Immigratiedag: 144 jaar Muziek in Migratie in het Laaktheater in Den Haag.

·         Op zaterdag 10 juni organiseert Multiculturele Werkgroep Ashna een Eerbetoon aan het Hindostaanse Verzet in Buurtcentrum De Hobbit in Arnhem.

·         Op zaterdag 17 juni organiseert Vaidiek Samaj Nijmegen een lezing over 144 jaar Muziek in Migratie in Multidag Winkelhart Hatert in Nijmegen.

·         Op woensdag 28 juni organiseert Critical Collective een lezing over “Art of the Oppressed” in de Kargadoor in Utrecht.

Ga voor meer informatie naar www.sarnamihuis.nl.

© 2024 Hum Log - Ontwikkeld door E-wolve

In het dagelijks leven ben ik werkzaam in het ziekenhuis en binnen de huisartsenzorg. Tijdens mijn studententijd heb ik mijn bestuurlijke ervaring opgedaan binnen een internationale vereniging voor medisch studenten, International Federation of Medical Students Associations (IFMSA). Het platform richt zich op verbetering van Global Health in de samenleving. Daarnaast ben ik actief binnen een Surinaams- Hindostaans Islamitische vereniging, waarbij ik ondersteuning bied bij het organiseren van evenementen. Vanuit mijn thuisbasis ben ik opgegroeid met de Hindostaanse normen en waarden, maar tegelijkertijd begaf ik mij in een hele Nederlandse wereld voor school en sportactiviteiten. Desondanks ben ik mijn identiteit nooit verloren. Ik ben mij ervan bewust dat ik hierin niet de enige ben en vele jongeren van mijn generatie zich in dezelfde positie bevinden en wellicht voor dezelfde keuzes en dilemma’s staan. Binnen stichting Hum Log wil ik mijn bijdrage leveren door, samen met de jongeren in mijn generatie, de verbinding te zoeken met elkaar en onze identiteit, die verbonden kan zijn aan de samenleving waarin wij ons begeven.

Ik ben Shera Rostamkhan, woonachtig in het mooie Haagse. Getrouwd met Abdoel en moeder van Ali en Zarah. Ik ben werkzaam als planner bij een Gerechtsdeurwaarderskantoor. Mijn hobby’s zijn sporten, lezen en muziek luisteren. Sedert begin dit jaar ben ik weer terug als bestuurslid van Hum Log. Mijn functie binnen het team is voornamelijk het organiseren van evenementen. Bij het organiseren van evenementen komt veel kijken. Van het regelen van een locatie tot de catering blijft een uitdaging, maar ook zo ontzettend leuk om te doen. Als het evenement succesvol is afgerond dan ben ik echt dankbaar en trots op ons team.

Ik vind het fijn om goed samen te werken en op de juiste manier in verbinding blijven met jezelf maar ook met een ander. Hierdoor zet je niet alleen jezelf maar ook een ander in zijn kracht. Mijn motto luidt: Leef je mooiste leven!

Ik ben Rohita Ramsaroep, geboren en getogen in Suriname, getrouwd met Anil Bhikhie en woonachtig in Zoetermeer.  Sinds 11 november 2023 ben ik bestuurslid bij Stichting Hum Log. Als lid wil ik me graag inzetten voor het verbeteren van de zichtbaarheid van de Hindostanen in Nederland. Ik kan mezelf omschrijven als een enthousiaste, gedreven en positief ingestelde vrouw. Ik hoop met mijn kenmerken een verrijking te zijn voor de Stichting. In het dagelijkse leven werk als ik freelance IT-consultant.   

Mijn naam is Koemar Gowricharn. Al vanaf mijn dertiende doe ik vrijwilligerswerk (sociaal, cultureel en maatschappelijk). De afgelopen vijf jaren ben ik in de functie van penningmeester betrokken bij Stichting Hum Log. Ik probeer mijn ervaringen te delen om zo de doelstellingen van de stichting te helpen verwezenlijken.  Mijn drijfveer is het vervullen van mijn dharma ten behoeve van de gemeenschap. 

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van onder andere Hindostanen en organisaties in de Nederlandse samenleving. Mijn vaardigheden, waarden en normen haal ik uit mijn dharma. Dit maakt dat ik met in achtneming van de dharma zoveel mogelijk mensen probeer te helpen. En wel op een eerlijke en respectvolle manier.  

Ik ben een gedreven jurist, werkzaam bij de Rechtbank Den Haag en gespecialiseerd in het staats-en bestuursrecht. Ik heb een buitengewone interesse in de Hindostaanse geschiedenis, maatschappelijke actualiteit en de politiek. Sinds mijn studententijd heb ik me voor diverse stichtingen en verenigingen ingezet binnen de Hindostaanse cultuur en gemeenschap. Ik streef ernaar om verbinding binnen de Hindostaanse gemeenschap te bewerkstelligen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de Hindostaanse identiteit in grotere mate wordt belicht, binnen en buiten de Hindostaanse gemeenschap. Het is, naar mijn mening, vooral belangrijk voor de Hindostaanse jongeren dat er meer bewustwording wordt gecreëerd over de Hindostaanse cultuur en identiteit. 

Ik ben geboren en getogen in Nickerie, Suriname en sinds 1977 woonachtig in Nederland. Ik kwam naar Nederland om bestuurskunde te studeren aan de Universiteit Twente. Na mijn afstuderen heb ik gewerkt op de faculteit Bedrijfskunde van de Universiteit Twente, bij de Kruisvereniging Twente en heb ik daarna diverse functies vervuld bij KPN. Thans ben ik als kantoormanager verbonden aan het Notariskantoor Lont & Lalmahomed.

Na mijn afstuderen in 1983 heb ik, naast mijn reguliere baan in het bedrijfsleven, vrijwel continue vrijwilligerswerk gedaan. Het is mijn overtuiging dat men zich moet inzetten voor de medemens en daarmee ook de gemeenschap moet dienen.

Ik word graag omringd door mensen die ook deze overtuiging delen en die een positieve drive hebben. Ik krijg hier energie van en voel me gemotiveerd om het beste uit mezelf te halen. Dit past ook bij mijn karakter welke zich kenmerkt als een gedreven, verbindende en resultaatgerichte persoon.

Ik wil dan ook als voorzitter van Stichting Hum Log mijn idealen en prioriteiten nastreven.

Ik ben Savitri Changoe en sinds de oprichting ben ik nauw betrokken bij Stichting Hum Log. Momenteel vervul ik daar de rol van secretaris. Mijn missie is gericht op het positief verbinden en bevorderen van de Hindostaanse gemeenschap.

Als bestuurslid van Hum Log zet ik me in voor het versterken van de positie van Hindostanen in de samenleving. Mijn kenmerken zijn toewijding, doortastendheid en een professionele aanpak. Ik communiceer op een open en eerlijke wijze, waarbij ik service- en resultaatgericht te werk ga.

Dit maakt mij niet alleen een gewaardeerd lid, maar ook een betrokken kracht binnen Stichting Hum Log. Daar zet ik mijn vaardigheden in voor het welzijn en de ontwikkeling van de Hindostaanse gemeenschap.